~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης, δηλώνει ο Βασίλης Μουλόπουλος στο Real.gr

Συνέντευξη-βόμβα του Βασίλη Μουλόπουλου στο Real.gr

Στον Βασίλη Σκουρή*

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης, δηλώνει ο Βασίλης Μουλόπουλος στο Real.gr σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί, με αφορμή την εκδήλωση για την ενημέρωση που πραγματοποιεί η Κουμουνδούρου την επόμενη Δευτέρα.

Πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ο υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης της Κουμουνδούρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση», υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει τους σημερινούς καναλάρχες «καταληψίες της δημόσιας περιουσίας».

Τονίζει, μάλιστα, πως η τροϊκανή κυβέρνηση «προσπαθεί με κάθε θεμιτό και αθέμιτο κυρίως τρόπο να καταστήσει άβατο προς τρίτους» το «επάγγελμα του καναλάρχη».

«Ο όρος ελεύθερος ανταγωνισμός στα ΜΜΕ σήμερα αποτελεί ανέκδοτο», επισημαίνει ο Βασίλης Μουλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι τα ΜΜΕ έχουν περάσει στα χέρια οικονομικών κέντρων εξουσίας που τα χρησιμοποιούν όχι για να παράγουν ενημέρωση, αλλά για να παράγουν επιχειρηματικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους:

«Για να πουλάνε ενέργεια, δρόμους, νερά, λιμάνια, όπλα. Αυτή η λειτουργία τους είναι αυτό που αποκαλούμε διαπλοκή. Δηλαδή: Χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής, πολιτική για παραγωγή χρήματος. Σήμερα τα ΜΜΕ είναι ζημιογόνα, ή μάλλον χρεωκοπημένα. Αν οι επιχειρηματίες βάζουν λεφτά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις σημαίνει ότι από κάπου αλλού περιμένουν να τα πάρουν πίσω. Όπως, λοιπόν, είπα και προηγούμενα, αυτό το σύστημα διαπλοκής ο ΣΥΡΙΖΑ θα το σπάσει».

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο ΕΣΡ κατηγορώντας το για «βρώμικο ρόλο» και «yesmen» της κυβέρνησης: «Θέλω εδώ να σημειώσω τον βρόμικο ρόλο που παίζει το ΕΣΡ, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια του Μνημονίου. Από Ανεξάρτητη Αρχή έχει μεταβληθεί σε “yesmen” της τροϊκανής κυβέρνησης, η οποία παρατείνει παράνομα τη θητεία του επ' αόριστον. Το ΕΣΡ μοιράζει πρόστιμα σε σατιρικές εκπομπές που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση και στα Μνημόνια και αθωώνει καραμπινάτες παραβιάσεις του ραδιοτηλεοπτικού νόμου», επισημαίνει με νόημα.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα κόψει τον ομφάλιο ρόλο της ΕΡΤ με τα κόμματα και την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ υπογραμμίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά, δεν παίζουν με ίσους όρους τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι βλέπουν ότι παίζουμε, όταν παίζουμε, σε εχθρικό γήπεδο με στημένο διαιτητή», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι το χειρότερο είναι ότι τα τηλεοπτικά μέσα δεν παίζουν με ίσους όρους την ελληνική κοινωνία. «Έχουν μεταβληθεί στον ιδεολογικό βραχίονα του κόμματος του Μνημονίου. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ο εκφοβισμός της, είναι η βασική τους αποστολή», τονίζει.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Βασίλη Μουλόπουλου στο Real.gr


Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ο FLASH 96 ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ



Μία μεγάλη στιγμή για τους εργαζόμενους στο Flash 96. Αλλά και για το ραδιόφωνο γενικότερα. Το ΕΣΡ με την απόφασή του «Αριθ. 218/30.4.2013» της Τρίτης 30 Απριλίου 2013 που αναρτήθηκε μόλις πριν από λίγη ώρα στο Διαύγεια, εγκρίνει την μεταβίβαση της συχνότητας των 96 Mhz στους απλήρωτους εργαζόμενους. Και πετάει το μπαλάκι για την έκδοση της νέας άδειας στον Υπουργό Τύπου.

Ιδού η απόφαση: «Το ΕΣΡ προτείνει προς τον Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ την μεταβολή του φορέως του ραδιοφωνικού σταθμού με το διακριτικό τίτλο FLASH 96 FM Νομού Αττικής, αντικαθισταμένης της εταιρείας με την επωνυμία FLASH ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ - ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Α.Ε. δια του νομικού προσώπου που θα συσταθεί από τους εργαζομένους στον ραδιοφωνικό σταθμό, μετά την υπ αυτών κατάθεση στον ταμία του νομικού προσώπου ποσού 500 ευρώ από κάθε εργαζόμενο».
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ισχύουσα άδεια (υπ αριθμόν 12855/Ε/24.5.01) απλά θα ανακληθεί από την εταιρία Flash A.E. και θα μεταφερθεί σε φορέα που θα συστήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν ανακαλείται η παλιά, δηλαδή, για να εκδοθεί νέα. Έχει κι αυτό τη σημασία του.

Φυσικά δεν νομίζω πως ο υπουργός Σίμος Κεδίκογλου μπορεί να απαντήσει αρνητικά. Για πολλούς λόγους, καταρχάς ηθικούς. Ειδάλλως, ας τρέξει ο ίδιος στη Λατινική Αμερική να φέρει πίσω τον (παπά; αρχιμανδρίτη; πατριάρχη;) Πέτρο Κυριακίδη να δώσει τα χρωστούμενα στους απλήρωτους εργαζόμενους.


Σημειώστε επίσης τα εξής:

1) Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν την άδεια σε άλλο φορέα.
2) Πριν την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης το σύνολο των εργαζομένων στον Flash 96 θα πρέπει να συγκροτήσει νομικό πρόσωπο το οποίο θα τους εκπροσωπεί και θα καταστεί αντικείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
3) Το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο θα συγκροτηθεί από την εισφορά 500 ευρώ από κάθε εργαζόμενο.
Τα συγχαρητήρια ανήκουν, να σας πω, στον Αντώνη Κοκορίκο. Αυτός είναι ο πρωτεργάτης της κίνησης. Σε όλα τα επίπεδα. 

_________________________________
Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος
Τρίτη, 14 May, 2013 17:10

Aπάντηση στον "Εθνικό Κήρυκα" για την προκλητική διαφήμιση της χούντας που έβαλε



Όταν έγινε γνωστό ότι η μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα στην Αμερική ο "Εθνικός Κήρυκας" θα κυκλοφορούσε χτες, Κυριακή 21 Απριλίου με διαφήμιση για τη Χούντα, έγινε ένας χαμός στον προοδευτικό κόσμο της ομογένειας.
Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας στην εφημερίδα, έφεραν τους υπευθύνους της σε αμηχανία.
Αρχικά πήγαν να δικαιολογηθούν με παπαριές του στυλ ότι «όλοι έχουν το δικαίωμα έκφρασης», και όταν τους τέθηκε το ερώτημα αν θα έβαζαν μια διαφήμιση για παιδόφιλους, ήταν άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, ενώ όταν τους μπήκε πιεστικά η απαίτηση να αποσύρουν την εφημερίδα από την κυκλοφορία, το αρνήθηκαν με το πρόσχημα ότι ήδη έχει τυπωθεί. (Σύμπτωση ότι χθες ανήμερα της επετείου της επτάχρονης τυραννίας, όταν η φυλλάδα της Τεγοπούλου και του νεόκοπου εκδότη και δικηγόρου Χ. Οικονομόπουλου, κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδα με την λέξη «ΣΚΑΤΑ» αποσύρθηκε εν ριπή οφθαλμού).

Και για να επανέλθουμε στον «Εθνικό Κήρυκα». Οι αντιδράσεις που δέχτηκε η εφημερίδα γιατί δέχτηκε να διαφημήσεις τα πεπραγμένα της χούντας ήταν τόσο μεγάλες που αναγκάστηκε ο εκδότης της –Α. Διαματάρης, λέγετε- σε ένα σαφώς απολογητικό του κείμενο σήμερα που φέρει τίτλο «Η ανωτερότητα της Δημοκρατίας» και προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή του γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Η διαφημιστική καταχώρηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις εφημερίδες, εκφράζει την άποψη αυτού που την καταχωρεί.
Η εφημερίδα δεν έχει καν το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί μια διαφημιστική καταχώρηση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της.
Η απόφαση να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν μας ήταν καθόλου ευχάριστη. Είναι όμως σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται η ποιότητα του ΜΜΕ, καθώς και η δύναμη και η ανωτερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Παράλληλα, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δημοκρατικών πολιτών που ζητούσαν να μάθουν ποιος πλήρωσε την διαφήμιση αποκαλύπτει το όνομα του, - Διονύσης Πυλαρινός, λέγετε και εδώ είναι το βιογραφικό του, αν και πληροφορίες θέλουν να είναι «αχυράνθρωπος», δηλαδή άλλα κέντρα να πλήρωσαν την διαφήμιση.
Αυτή την στιγμή υπάρχει μια καμπάνια στους προοδευτικούς Έλληνες της Αμερικής για να συγκεντρωθούν χρήματα και να δημοσιευτεί πρωτοσέλιδη διαφήμιση στην ίδια εφημερίδα του Αρη Βελουχιώτη.



_______________________
*από ΒΑΘΥ KOKKINO

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δεκάδες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, αναστέλλουν την έκδοση τους

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
«ΚΥΡΙΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ»



Την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση του Περιφερειακού -Νομαρχιακού κατά νόμο - Τύπου, που ελέω κρίσης αλλά και εξαιτίας των επιλογών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης περνά τις δυσκολότερες ώρες της μακρόχρονης ιστορίας του, ζητά με Ερώτησή του από τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα ζητήματα που άπτονται των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεκάδες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, αναστέλλουν την έκδοση τους ή - στην καλύτερη περίπτωση - από ημερήσιες μετατρέπονται σε εβδομαδιαίες, άλλες κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων και κατασχέσεων, ενώ πληθώρα έμπειρων και έγκριτων δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε ακατάλληλη προς εύρεση νέας εργασίας ηλικία, βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, αδυνατώντας να προσπορίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αγαθά.
Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Νόμος Ρουσόπουλου για τον Περιφερειακό Τύπο, προέβλεπε ορισμένες υποχρεώσεις για τις περιφερειακές εφημερίδες, ώστε αυτές να μπορούν να καταχωρούν τις δημοσιεύσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως επίσης και την κρατική διαφήμιση η οποία τα τελευταία χρόνια είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη.
«Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι βάσει του προαναφερόμενου νόμου, ως δημοσιογράφος θεωρείται ο εκδότης μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας και όχι μίας ημερήσιας», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε την «απαίτηση πώλησης 750 το ελάχιστο σε ημερήσια βάση αντιτύπων, αποδεδειγμένα με φορολογικά παραστατικά».
Όπως αποκαλύπτει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
«Οι εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε χρόνο, ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως κοινωνικό πόρο στα ασφαλιστικά τους ταμεία, ώστε να έχουν δικαίωμα στην όποια ισοπεδωμένη ατέλεια των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ, κάτι που στην πρώτη περίπτωση βέβαια ισχύει, αλλά για περιορισμένο αριθμό διακινούμενων αντιτύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ στη δεύτερη έχει ήδη καταργηθεί».
«Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στο Νόμο Ρουσόπουλου και δυσχεραίνουν τη συνέχιση της λειτουργίας αρκετών περιφερειακών εφημερίδων;», ερωτά το Σίμο Κεδίκογλου ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την καταβολή του 30% της κρατικής διαφήμισης, την αναγνώριση ως δημοσιογράφων των εκδοτών των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, την αναστολή της διάταξης του νόμου για την υποχρεωτική πώληση 750 το ελάχιστο σε ημερήσια βάση αντιτύπων αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης της καταβολής ποσού για τον κοινωνικό πόρο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 3548/2007 ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε συνάδελφε Δημοσιογράφε,

Σοκ και δέος προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Περιφερειακός -Νομαρχιακός κατά νόμο - Τύπος, που ελέω κρίσης αλλά και εξαιτίας των επιλογών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης, περνά τις δυσκολότερες ώρες της μακρόχρονης ιστορίας του.
Δεκάδες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, αναστέλλουν την έκδοση τους ή - στην καλύτερη περίπτωση - από ημερήσιες μετατρέπονται σε εβδομαδιαίες, άλλες κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων και κατασχέσεων, ενώ πληθώρα έμπειρων και έγκριτων δημοσιογράφων, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε ακατάλληλη προς εύρεση νέας εργασίας ηλικία, βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, αδυνατώντας να προσπορίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους αγαθά.
Τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε ως χώρα και ως λαός, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μου παρείχαν εκδότες ιστορικών εντύπων στην Περιφέρεια, οι υποστηρικτές των εφημερίδων τους, που για αρκετά χρόνια αποτελούσαν αδιάκοπα την οικονομική στήριξη αυτών των επιχειρήσεων, αδυνατούν πλέον να καταβάλλουν τις ετήσιες συνδρομές, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των επαρχιακών εφημερίδων.

Κύριε Υπουργέ,
Ο Νόμος 3548/2007 Ρουσόπουλου, προέβλεπε ορισμένες υποχρεώσεις για τις περιφερειακές εφημερίδες, ώστε αυτές να μπορούν να καταχωρούν τις δημοσιεύσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως επίσης και την κρατική διαφήμιση η οποία τα τελευταία χρόνια είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω ότι μου προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι βάσει του προαναφερόμενου νόμου, ως δημοσιογράφος θεωρείται ο εκδότης μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας και όχι μίας ημερήσιας. Όσο και να προσπαθώ να αντιληφθώ τη διάφορα., δεν το μπορώ, καθώς γνωρίζω πώς ο εκδότης ενός καθημερινού εντύπου, που ασχολείται με την δημοσιογραφία, το πράττει σε καθημερινή βάση.
Εξίσου δυσνόητη είναι όμως και η απαίτηση πώλησης 750 το ελάχιστο σε ημερήσια βάση αντιτύπων, αποδεδειγμένα με φορολογικά παραστατικά, αφού οι εξαθλιωμένοι πολίτες, της αλυσοδεμένης με τα μνημόνια χώρας μας, αδυνατούν να καταβάλλουν έστω και το μικρό κατά πολλούς αντίτιμο για την αγορά μίας τοπικής εφημερίδας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι εκδότες των επαρχιακών εφημερίδων, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε χρόνο, ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως κοινωνικό πόρο στα ασφαλιστικά τους ταμεία, ώστε να έχουν δικαίωμα στην όποια ισοπεδωμένη ατέλεια των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ, κάτι που στην πρώτη περίπτωση βέβαια ισχύει, αλλά για περιορισμένο αριθμό διακινούμενων αντιτύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ στη δεύτερη έχει ήδη καταργηθεί.
- Επειδή οι καιροί που διανύουμε είναι οι δυσμενέστεροι μετά τη Μεταπολίτευση.
- Επειδή κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνά, οι επαρχιακές εφημερίδες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου.
- Επειδή από μια τέτοια εξέλιξη θα βρεθούν στον δρόμο περισσότεροι συνάδελφοί μας, που υπηρέτησαν τη δημοσιογραφία από το πεζοδρόμιο και όχι από τη μαλακή καρέκλα του γραφείου.

Σας ερωτώ κ. Υπουργέ:
1.Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στον νόμο 3548/2007 και δυσχεραίνουν τη συνέχιση της λειτουργίας αρκετών περιφερειακών εφημερίδων;
2.Ως πότε θα στερούνται οι επιχειρήσεις αυτές την κρατική διαφήμιση, που εκ του συγκεκριμένου νόμου θα έπρεπε να λαμβάνουν το 30% αυτής;
3.Προτίθεστε να αναγνωρίσετε ως δημοσιογράφους και τους εκδότες των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων;
4.Υπάρχει η σκέψη να ανασταλεί η διάταξη του 3548/2007 που αφορά στην υποχρεωτική πώληση τουλάχιστον 750 αντιτύπων ημερησίως για την ημερήσια εφημερίδα, αποδεδειγμένα με φορολογικά παραστατικά.
5.Θα καταργηθεί η υποχρέωση καταβολής ποσού για τον κοινωνικό πόρο – εισφορά προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή θα επανέλθει η ατέλεια στη διακίνηση των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ και στις Τηλεπικοινωνίες μέσω ΟΤΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ 
(Δημοσιογράφος)
___________________________

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η 3η Μάη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας


Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Τα 39 «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας»
Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)
«Αυτά τα αρπακτικά της ελευθερίας της πληροφόρησης ευθύνονται για τους χειρότερους εκβιασμούς σε βάρος των μέσων ενημέρωσης και των εκπροσώπων τους. Οι πράξεις τους γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές: το 2012 ήταν μια χρονιά βίαιη για τους ανθρώπους του Τύπου, καθώς ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν (90) έσπασε κάθε ρεκόρ», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF.

Ο κατάλογος δημοσιεύεται κάθε χρόνο με αφορμή του  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας. Περιλαμβάνει αρχηγούς κρατών, πολιτικούς ή θρησκευτικούς ηγέτες, αντάρτες ή εγκληματικές οργανώσεις που λογοκρίνουν, φυλακίζουν, απαγάγουν, βασανίζουν και ορισμένες φορές δολοφονούν δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, στον φετινό κατάλογο περιλαμβάνονται πέντε νέα ονόματα: νέος πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, η οργάνωση Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, οι ένοπλες οργανώσεις του Μπαλουτσιστάν στο Πακιστάν και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές των Μαλδίβων.

Αφαιρέθηκαν όμως τέσσερα: ο πρώην υπουργός Πληροφοριών της Σομαλίας Αμπντουλκαντίρ Χουσέιν Μοχάμεντ, ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι RSF σημειώνουν ότι ένα «αρπακτικό» μπορεί να αντικαταστήσει ένα άλλο, επισημαίνοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ παίρνει τη θέση του τέως προέδρου Χου Τζιντάο αφού η αλλαγή προσώπου δεν αλλάζει το σύστημα».

Το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα περιλαμβάνεται στη λίστα «συμβολίζει την εξέλιξη της συριακής κρίσης», καθώς «οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης (...) γίνονται ολοένα και πιο αδιάλλακτες και φιλύποπτες απέναντι στα μέσα ενημέρωσης». Από τις 15 Μαρτίου 2011 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 23 επαγγελματίες δημοσιογράφοι και 53 «πολίτες-δημοσιογράφοι» έχουν σκοτωθεί στη Συρία ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη άλλων 7.

Πηγή: ΑΜΠΕ


_______________________
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 22:23 Πέμπτη 2 Μαΐου 2013
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου