Χιλιάδες δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στο κυνήγι της είδησης και της ενημέρωσης, αποδεικνύοντας πως η δημοσιογραφία είναι ένα λειτούργημα για την άσκηση του οποίου απαιτείται θάρρος και αυτοθυσία.
Ο «κύκλος αίματος» για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα άνοιξε πριν από 60 χρόνια, με τις εν ψυχρώ δολοφονίες εκπροσώπων του Τύπου από τα χρόνια του εμφυλίου έως σήμερα, με τη στυγερή εκτέλεση ενός ρεπόρτερ, του Σωκράτη Γκιόλια.
Κώστας Βιδάλης
Στις 17 Οκτωβρίου του 1945, μεσούντος του εμφυλίου πολέμου, δολοφονείται ο Κώστας Βιδάλης, ο πολιτικός συντάκτης του «Ριζοσπάστη». Ο δημοσιογράφος είχε αποφασίσει να κάνει οδοιπορικό στη Θεσσαλία προκειμένου να καταγράψει τις φρικαλεότητες του «εθνικού στρατού» που κατέφθαναν στα δημοσιογραφικά γραφεία της εποχής. Ο Κώστας Βιδάλης δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.
Τζορτζ Πολκ
Στις 16 Μαΐου του 1948, το πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του ειδησεογραφικού δικτύου CBS, εντοπίζεται να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού. Το άψυχο σώμα είναι δεμένο χειροπόδαρα.
Ο Τζορτζ Πολκ είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνει ρεπορτάζ για την κατασπατάληση των χρημάτων της αμερικανικής βοήθειας, από μαυραγορίτες, στελέχη της Χωροφυλακής καθώς και χαμηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους.
Τρεις μήνες αργότερα, η Χωροφυλακή συλλαμβάνει τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μακεδονία» Γρηγόρη Στακτόπουλο ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Πολκ.
Τζώρτζης Αθανασιάδης
Στις 19 Μαρτίου του 1983, δολοφονείται στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη αναλαμβάνει η «Οργάνωση Αντιστρατιωτική Πάλη», ωστόσο με προκηρύξεις την επόμενη ημέρα σε δύο εφημερίδες η «Αντιστρατιωτική Πάλη» καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» την ανάληψη ευθύνης. Έως σήμερα, η δολοφονία Αθανασιάδη αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο.
Νίκος Μομφεράτος
Στις 21 Φεβρουαρίου 1985, μέλη της 17Ν στήνουν καρτέρι θανάτου στον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή», Νίκο Μομφεράτο, στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι. Από τις σφαίρες πέφτει νεκρός και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης.
Παύλος Μπακογιάννης
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονείται από τη 17Ν στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου, στην Αθήνα, όπου στεγάζεται το γραφείο του. Η δολοφονία του πολιτικού και δημοσιογράφου με την γοητευτική προσωπικότητα συγκλονίζει την κοινή γνώμη.
Ακόμα και έπειτα από την σύλληψη των μελών της 17Ν, τα κίνητρα και οι συνθήκες της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη δεν έχουν ξεκαθαριστεί επαρκώς.
Σωκράτης Γκιόλιας
Τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010, ο Σωκράτης Γκιόλιας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων, μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε με την σύζυγο και το δίχρονο παιδί τους.
Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου ανήκουν στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», ωστόσο οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της σύνδεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης με κύκλους του κοινού εγκλήματος.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου