~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Τα «πρώτα φανερώματα» του ελληνικού Τύπου

Τα «πρώτα φανερώματα» του ελληνικού Τύπου

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" - Ημερ. δημοσίευσης: 06/03/2011

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ, Ιστορία του Ελληνικού Τύπου. 18ος - 19ος αιώνας,Επιμέλεια: Αλέξης Μάλλιαρης, Εκδόσεις Ερμής, σελ. 462

Η διά του τύπου ενεργός και δραστικά παρεμβατική παρουσία και επικοινωνία ήταν ένα θέμα που πάντα απασχολούσε και ενεργοποιούσε το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον της Αικατερίνης Κουμαριανού. Ζητήματα όπως η παραγωγή και η διακίνηση του βιβλίου, αλληλογραφίες, ανθρώπινες σχέσεις, περιηγήσεις, ταξίδια, μαρτυρίες, αλληλεπιδράσεις και επαφές, αποτέλεσαν το επίκεντρο της πολύχρονης όσο και θαυμαστά αποδοτικής επιστημονικής της ενασχόλησης. Με αποτέλεσμα οι περισσότερες έρευνες και μελέτες της να στρέφονται γύρω από τα δίκτυα επικοινωνίας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την προεπαναστατική περίοδο (1784-1821) ως τις μέρες μας.

Έχοντας βιώσει την οδυνηρή και, συνάμα, μεγαλειώδη περίοδο της γερμανικής Κατοχής, συγκινημένη και ενθουσιασμένη από το πνεύμα ηρωισμού και αυταπάρνησης που χαρακτήριζε τις αποφάσεις, τις μικρές και τις μεγάλες πράξεις των απλών ανθρώπων και, παράλληλα, θιασώτρια των ιδεωδών του νεοελληνικού Διαφωτισμού σε όλες τις εκδοχές του, έστρεψε το ερευνητικό της ενδιαφέρον σε μια, τηρουμένων των αναλογιών, αντίστοιχη περίοδο της ελληνικής ιστορίας: την προεπαναστατική. Για να εκπλαγεί και να εντυπωσιαστεί από την εκδηλωνόμενη, συλλογικά ή μεμονωμένα, μέριμνα, προκειμένου να αποκτήσει το υπόδουλο γένος ένα μέσον επικοινωνίας, καθώς και από «τη συσπείρωση δυνάμεων, ώστε να ενεργοποιηθούν, μέσα από τον δίαυλο της παιδείας, οι όποιες διαθεσιμότητες».

Κάπως έτσι προέκυψε η πρώτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα(1947), εργασία της, με θέμα την ελληνική φιλολογική εφημερίδα Ερμής ο Λόγιος ή Φιλολογικαί Αγγελίαι (1811-1821), στις σελίδες της οποίας οι έλληνες λόγιοι εξέφραζαν τις πνευματικές τους θέσεις και ανησυχίες, αλλά και τους εθνικούς τους πόθους, λίγο πριν από την έκρηξη της επανάστασης. Εργασία που έμελλε να αποτελέσει τον πυρήνα και το εφαλτήριο μιας αξιοθαύμαστης συγγραφικής πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αικατερίνη Κουμαριανού κατόρθωσε να συνδυάσει, με απόλυτη επιτυχία, την επιστημονική της πληρότητα, την ερευνητική της οξυδέρκεια, το ουσιαστικό ενδιαφέρον της για τη δημοσιογραφία και τις εφημερίδες, την «παιδιόθεν αγάπη της για το γράψιμο» και την ενδιάθετη πρόθεσή της να διαδραματίσει ενεργό κοινωνικό ρόλο σε ζητήματα που άπτονται των ευρύτερα νοουμένων πνευματικών της ενδιαφερόντων.

Δεν αρμόδιος και, οπωσδήποτε, δεν αισθάνομαι επαρκής να μιλήσω, όπως θα ήθελα, περιδιαβάζοντας τις τεράστιες εκτάσεις που κάλυψε με το έργο της η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, για πάνω από εξήντα χρόνια. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μην εκφράσω τον ειλικρινή θαυμασμό μου για εργασίες-επιτεύγματα στον τομέα τους, όπως το τρίτομο έργο Ο Τύπος στον Αγώνα (1821-1827) (1971), ο επιβλητικός τόμος Το ελληνικό βιβλίο, 1476-1830, οι εισαγωγές της σε βιβλία βαρύνουσας σημασίας για τον νεότερο ελληνισμό, όπως στην επανέκδοση του προεπαναστατικού περιοδικούΜέλισσα ή Εφημερίς Ελληνική (1984), στη Γεωγραφία νεωτερική (1970), των Δ. Φιλιππίδη και Γρ. Κωνσταντά, και για τόσα άλλα, καθώς, βέβαια, και για το πρόσφατο βιβλίο της (Η ιστορία του Ελληνικού Τύπου, 18ος-19ος αι.), απ' αφορμή του οποίου και γράφονται αυτές οι γραμμές.

Βιβλίο που απαρτίζεται από κείμενα μιας ολόκληρης εξηκονταετίας (1947-2008), άλλα εκτενή και άλλα σύντομα, όπως το απαιτούσαν οι εκάστοτε περιστάσεις, με αποκλειστικό στόχο να ρίξουν φως σε άγνωστες ή σε ελάχιστα γνωστές πτυχές της ιστορίας του ελληνικού τύπου∙ να προβληθεί ο ρόλος που αυτός διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας και στην αφύπνιση των συνειδήσεων. Να συμβάλουν στην ανίχνευση και στη διερεύνηση των συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη της λειτουργίας του τύπου σε εποχές κρίσιμες για την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού∙ να καταδείξουν προσπάθειες και ενέργειες που ευνόησαν ή παρεμπόδισαν την εξέλιξή του. Και όλ' αυτά με τρόπο αποδεικτικό και επιβεβαιωτικό, όχι απλώς της επιστημονικής οξυδέρκειας, αλλά και της βιωματικής σχέσης της Αικατερίνης Κουμαριανού με τα θέματα που κινούν, κατά καιρούς, το ενδιαφέρον της, γεγονός που κάνει τη φωνή της να ακούγεται με μία χροιά, θα τολμούσα να χαρακτηρίσω, συνομιλητικής θερμότητας.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου είναι ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου