Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012
Τριγμούς στη διαφημιστική και μιντιακή αγορά προκαλεί η κατάρρευση της μίνι αυτοκρατορίας που είχε στήσει από το 1995 μέχρι σήμερα στην ΙΜΑΚΟ ο Πέτρος Κωστόπουλος...
Γράφει η ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
Αναμφίβολα η ΙΜΑΚΟ δημιούργησε μία σχολή, ακόμη και στη διαφήμιση. Ποιος θα ξεχάσει την περίοδο που η εταιρεία διέθετε in house δημιουργικό τμήμα, προκειμένου να επιμελείται τις καταχωρίσεις για να ταιριάζουν στο ύφος και το «ήθος» των κειμένων και της λογικής του lifestyle μίας άλλης εποχής, που μάλλον πέρασε ανεπιστρεπτί; Πέτρος Κωστόπουλος. Ένα «φαινόμενο» των media. Έτσι τον χαρακτήρισε ηΛιάνα Κανέλλη, όταν τον παρουσίασε στην εκπομπή της όπου έδωσε την πρώτη του συνέντευξη. Ήταν το 1995, χρονιά που ιδρύθηκε η εκδοτική εταιρεία IMAΚO. Το Nitro, το Mirror, το Down Town και ένα σωρό ακόμη περιοδικά «τρέλαιναν» την αγορά και ξεπερνούσαν κάθε ρεκόρ κυκλοφορίας. Με μότο «η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή», κυρίως αποκάλυπταν έναν άλλον στιλάτο τρόπο ζωής και διαμόρφωναν ένα καινούργιο, δημιουργικό περιβάλλον για την αγορά και τη διαφήμιση.
Δεκαεπτά χρόνια μετά, το «φαινόμενο» των media, ο λεγόμενος «βασιλιάς» του life style καταρρέει. Η οικονομική κρίση δεν δείχνει έλεος σε κανέναν και η εταιρεία ΙΜΑΚΟ αντιμετώπισε έντονα οικονομικά προβλήματα, απόρροια προφανώς των αντικειμενικών συνθηκών αλλά και ομολογουμένων εσφαλμένων επιχειρηματικών κινήσεων. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του Πέτρου Κωστόπουλου μένουν για πρώτη φορά αρκετούς μήνες απλήρωτοι και την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Α&G PAPER, εταιρεία χάρτου, ζήτησε -για πρώτη φορά- από το δικαστήριο τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του, εξαιτίας μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς την εν λόγω επιχείρηση της τάξεως των 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για χρέη της ΙΜΑΚΟ σε διαφημιστική εταιρεία ειδών δώρου με μικρότερο άνοιγμα (350.000 ευρώ).
Στις 21 Φεβρουαρίου του 2012 η ΙΜΑΚΟ ουσιαστικά και επίσημα χρεοκόπησε μεταβιβάζοντας -ο,τιδήποτε μπορεί να διασωθεί- σε κραταιές επιχειρήσεις που δείχνουν να αντέχουν ακόμη. Με την παρουσία λοιπόν εισαγγελέα και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έγινε κατάσχεση στον πιο λαμπερό όμιλο, σε ό,τι βρισκόταν στο κτίριο της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου στην Μαρίνου Αντύπα στο Νέο Ηράκλειο, μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Παράλληλα βέβαια ο Όμιλος ΑΝΤ1 ανακοίνωσε την απόκτηση της έκδοσης του περιοδικού «ΟΚ» στην Ελλάδα (με διαφημιστικά έσοδα 1,1 εκατ. ευρώ το 2011 και 299.000 αναγνωσιμότητα). Ερωτηματικό παραμένει η τύχη του εβδομαδιαίου περιοδικού της ΙΜΑΚΟ, «Down Town» και του Nitro FM, ενώ ήδη είχαν μεταβιβασθεί το περιοδικό «Esquire» στις Αττικές Εκδόσεις και ο ραδιοφωνικός σταθμός Sfera στον επιχειρηματία, Γ. Πολίτη.
Ο απολογισμός
Με τίτλο «Η Ώρα του απολογισμού», ο Πέτρος Κωστόπουλος δημοσίευσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του pkool.gr στο οποίο μιλά για την κατάρρευση της IMAKO.«Είναι πια προφανές ότι η ΙΜΑΚΟ δεν μπορεί να συνεχίσει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο να λειτουργεί όπως συνέβαινε επί 17 συναπτά έτη. Αυτό σημαίνει ότι εγώ απέτυχα -έστω κι αν οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του Τύπου είναι «δολοφονικές». Ο τζίρος των περιοδικών έχει πέσει μέσα σε τέσσερα χρόνια από 70% έως 90%, ενώ στα ραδιόφωνα οι ζημιές αγγίζουν το 60%. Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση προσπάθησα με όλους τους τρόπους να κρατήσω την ΙΜΑΚΟ ζωντανή. Ακόμα και στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η εξέλιξη στην οικονομία και ειδικά στον Τύπο θα ήταν τόσο άσχημη, τόσο άγρια…. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι προκειμένου να επιβιώσει η ΙΜΑΚΟ προσέφερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία μου, ακόμα και αυτή που αποκτήθηκε πριν καν ιδρύσω την ΙΜΑΚΟ».
Μάλιστα ο εκδότης «φαινόμενο» δεν διστάζει να ομολογήσει σε φίλους και νεόκοπους εχθρούς:«Ναι, ήταν μια φούσκα. Η έκρηξη των media στη δεκαετία του ’90 οδήγησε σε σχιζοφρενικά κόστη όλους μας. Η ΙΜΑΚΟ έφτασε να έχει 550 υπαλλήλους και μισθολόγιο 15 εκ. ευρώ το χρόνο! Και μιλάμε για μια μικρομεσαία εταιρεία... Αποδείχθηκε τελικά ότι η πραγματικότητα ήταν πιο σκληρή. Με το που έσκασε η κρίση το πρώτο πράγμα που έκοψε κάθε επιχείρηση ήταν η διαφήμιση ενώ πολλοί συμπατριώτες μας έκοψαν τα περιοδικά γιατί τα δύο και τα τρία ευρώ κατέληξαν να είναι πολυτέλεια. Φυσικά είχαμε και εμείς ευθύνες. Ως ύλη μιλάω...».
Όσον αφορά δε αυτούς που πρώτοι υιοθέτησαν το life style και πρώτοι έσπευσαν να το αποκηρύξουν λέει «…μεγάλη κουβέντα γίνεται για το αν το τέλος της ΙΜΑΚΟ οφείλεται στο τέλος του lifestyle. Πολύ διασκεδαστικό το βρίσκω. Αν η Ελευθεροτυπία, το , ο «Κόσμος του Επενδυτή» και δεν ξέρω εγώ τι άλλο που προηγήθηκε ήταν lifestyle, τότε είμαι πολύ χαρούμενος για την επιρροή που είχα. Δυστυχώς όμως αυτά είναι γελοιότητες…Το σίγουρο είναι ότι το δαιμονοποημένο «lifestyle» δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη διαπλοκή». Και ολοκληρώνει τον «απολογισμό» του ως του αξίζει:«Πάτησα σχεδόν τα 60 αλλά επιμένω: Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή. Θα τα ξαναπούμε...»
______________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου