Με ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ έκλεισε το 2012, που αποδεικνύεται μαύρη χρόνια για τη δημοσιογραφία. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IIP) τη χρονιά που έφυγε σκοτώθηκαν 132 δημοσιογράφοι εν ώρα καθήκοντος. Αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τότε που ξεκίνησε το συγκεκριμένο ινστιτούτο να καταγράφει βίαιους θανάτους δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο.
Λίγες μέρες πριν, πάντως, τόσο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) όσο και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσαν τελείως διαφορετικούς απολογισμούς. Στις 18 Δεκεμβρίου 2012 οι RSF είχαν ανακοινώσει 88 νεκρούς δημοσιογράφους και η CPJ 67.
Σύμφωνα πάντως με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IIP), «πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών δημοσιογράφων από τότε που το IIP έχει ξεκινήσει να καταγράφει συστηματικά τους βίαιους θανάτους δημοσιογράφους, δηλαδή από το 1997…». Το προηγούμενο μάλιστα αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί τρία χρόνια πριν, το 2009, με 110 δημοσιογράφους, εκ των οποίων 32 στη σφαγή του Μαγκιντανάο στις Φιλιππίνες. Το 2011 τη ζωή τους την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ είχαν χάσει 102 δημοσιογράφοι.
«Είναι απλώς απίστευτο ότι τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2012», δήλωσε η διευθύντρια του IIP Αλισον Μπάθελ-Μακ Κένζι. Μόνο στη Συρία, σκοτώθηκαν 31 δημοσιογράφοι και οκτώ πληροφοριοδότες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Στις πιο επικίνδυνες χώρες για τους ρεπόρτερ για το 2012 είναι και η Σομαλία, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος 16 δημοσιογράφοι. Η λίστα, πάντως, με επικίνδυνους τόπους για τους δημοσιογράφους περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες χώρες που θεωρούνται πάντα υψηλού κινδύνου. Ετσι, στο Πακιστάν καταγράφηκαν οκτώ νεκροί δημοσιογράφοι, στη Βραζιλία πέντε, στην Κολομβία και στην Ονδούρα τρεις και στο Μεξικό επτά.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου σημειώνει ότι καταγράφονται σημαντικοί περιορισμοί και εμπόδια όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου σε ΗΠΑ, Αργεντινή, Κούβα, Ισημερινό, Νεπάλ, Κίνα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Βρετανία, Λευκορωσία, Ρωσία. Από τη συγκεκριμένη λίστα, βέβαια, δεν απουσιάζει και η χώρα μας. Ευτυχώς, όμως, δεν πλησιάζουμε τα… επιτεύγματα γειτονικών μας χωρών.
Για παράδειγμα για το IIP ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο θεωρείται η κατάσταση στην Τουρκία. Χαρακτηρίζει «παγκόσμιο ρεκόρ» ότι στη γειτονική χώρα καταγράφονται 70 δημοσιογράφοι που βρίσκονται φυλακισμένοι.
s.maniatis@efsyn.gr
02/01/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου