Ολοταχώς για το 2014 με βάρη 1 δισ. ευρώ προχωρούν τα συγκροτήματα media στη χώρα μας.
Σε έναν δύσκολο και μακράς πνοής αγώνα επιβίωσης επιδίδονται τα μιντιακά συγκροτήματα της κρίσης, καταγράφοντας ζημίες, αναζητώντας διαφημιστικά έσοδα και διεκδικώντας αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Η άλλοτε 11μελής ομάδα των μιντιακών επιχειρήσεων που διαπραγματεύονταν τις μετοχές τους στο ταμπλό του Χ.Α. έχει αποδυναμωθεί, με τις περισσότερες εταιρείες να βρίσκονται εκτός επενδυτικής αγοράς, είτε να έχουν πτωχεύσει είτε να έχουν αιτηθεί υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είτε, τέλος, να έχουν τεθεί υπό επιτήρηση.
Συνολικά, οι εισηγμένοι στο Χ.Α. όμιλοι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαίνεται να καταγράφουν λίγο πριν από την εκπνοή της χρονιάς, ζημιές που αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, με το δανεισμό να αγγίζει πλέον τα 540 εκατ. ευρώ και τις συνολικές τους υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 803 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων media. Ο κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ.
Η χρήση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μέσα στο 2013 αποτυπώνεται μέχρι στιγμής ζημιογόνος (14 εκατ. ευρώ), με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 44,8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας του Σταύρου Ψυχάρη ξεπερνά τα 135 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις του φτάνουν τα 211 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα αγγίζει τα 40,8 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες του να φτάνουν τα 14,4 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός από τραπεζικούς οργανισμούς φτάνει τα 171 εκατ. ευρώ, με συνολικές οφειλές 214 εκατ. ευρώ. Το Mega αποτυπώνει μέσα στο 2013 τζίρο της τάξεως των 42,1 εκατ. ευρώ (έναντι 47,7 εκατ. ευρώ το 2012) και ζημίες που αγγίζουν τα 9,9 εκατ. ευρώ (7,4 εκατ. ευρώ πέρσι). Το δανειακό άνοιγμα της Τηλέτυπος Α.Ε., που διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του καναλιού αγγίζουν τα 194 εκατ. ευρώ. Το τηλεοπτικό κανάλι Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη έχει τραπεζικά χρέη ύψους 58 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και οι εταιρείες του Δ. Κοντομηνά (κυρίως μέσω της Intertech), ενώ ο ΑΝΤ1 έχει βάλει σε διακανονισμό λιγότερα από 170 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της «Καθημερινής» εμφανίζει τζίρο αξίας 25 εκατ. ευρώ και ζημίες «συγκρατημένες» στα 9,8 εκατ. ευρώ, όταν τα δάνεια που έχει σε τράπεζες αγγίζουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και οι συνολικές οφειλές τα 70 εκατ. ευρώ.
Οι Αττικές Εκδόσεις του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου, παρουσιάζουν μέσα στο 2013 ζημίες μόλις 134.000 ευρώ, αναδεικνύοντας τον εκδότη, ως τον απόλυτο «νοικοκύρη» του μηντιακού στερεώματος, με τον τζίρο να αγγίζει τα 28,3 εκατ. ευρώ, τον δανεισμό τα 32,5 εκατ. ευρώ και τις συνολικές οφειλές τα 39,6 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι «Αττικές Εκδόσεις» ευνοούνται από το κλείσιμο δύο μεγάλων συγκροτημάτων στο χώρο του περιοδικού Τύπου, των Εκδόσεων Λυμπέρη (Liberis Publications) και της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου, που πλέον έχει βρει στέγη στο Mega.
_____________________
*από το: Media business
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου