Ας υποθέσουμε ότι είσαι ένας αμερικανός δημοσιογράφος. Προβεβλημένος λειτουργός του τύπου, ανταποκριτής, επί σειρά ετών, στην Ουάσιγκτον, μεγάλης εφημερίδας. Κι έρχεται η κρίση η οικονομική και τα σαρώνει όλα. Και υποφέρει το φύλλο και κλείνει, 55 μέρες πριν γιορτάσει 150 χρόνια κυκλοφορίας. Και βρίσκεσαι ξαφνικά μετέωρος, απολύτως ξεκρέμαστος. Ποια είναι η λύση στο πρόβλημά σου;
*Η απάντηση που έδωσε στην ανωτέρω απορία ο 42χρονος Μάικλ Σπρενγκελμάγιερ, αφήνει κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Ούτε έψαξε για άλλη δουλειά σε άλλη εφημερίδα, ούτε μπήκε στον κόπο να συνεχίσει το ρεπορτάζ του μέσω ραδιοφώνου ή τηλεόρασης, ούτε εισέβαλε στο Διαδίκτυο μπλογκάροντας νύχτα μέρα. Αντ' αυτών, πήρε των ομματιών του απ' την αμερικάνικη πρωτεύουσα κι επέστρεψε στη γενέτειρά του, στο Νέο Μεξικό. Κι έγινε ο ίδιος εκδότης, αγοράζοντας μια μικρή εφημερίδα, μιας ακόμη πιο μικρής κωμόπολης!
Εδώ και 10 εβδομάδες ο Σπρενγκελμάγιερ εκδίδει, διευθύνει, σχεδιάζει, διανείμει και γενικώς συγυρίζει την εβδομαδιαία «Guadalupe County Communicator» στη Σάντα Ρόζα. Με τη βοήθεια δε παλαιών του φίλων από το δημοσιογραφικό κύκλωμα (των περισσοτέρων επί πληρωμή, συν μερικών που προσέφεραν δωρεάν συνεργασίες), έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των 2.600 κατοίκων. Το οποίον, μεταφράζεται σε κυκλοφορία 2.000 φύλλων και καλούτσικη κερδοφορία, που του επιτρέπει να ζει σαν άνθρωπος. Και να κάνει σχέδια για το μέλλον. Θέλει να βγάζει την εφημερίδα δύο φορές την εβδομάδα, θέλει να προσλάβει μόνιμους συνεργάτες, θέλει να αυξήσει τις σελίδες. Θέλει να το χαρεί!
Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων και των απαιτήσεων των media για συνεντεύξεις (την περασμένη Δευτέρα είχε την τιμητική του στους «New York Times» και την Τρίτη μίλησε στο BBC και στο γερμανικό ραδιόφωνο) ο Σπρενγκελμάγιερ βρήκε το χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Κ.Ε.»:
*Πώς ένιωσες που βρέθηκες άνεργος, ύστερα από τόσα χρόνια καριέρας;
- Δεν με απασχόλησε το θέμα για περισσότερο από μια βδομάδα. Ηταν σαν να κοιμήθηκα πολλή ώρα κι ύστερα ξύπνησα, φόρτωσα το αμάξι και βγήκα στη γύρα, αναζητώντας μικρές, προς πώληση, εφημερίδες. Το ήξερα ότι κάποια στιγμή θα την έχανα την ονειρεμένη απασχόληση. Αλλά είχα κι ένα άλλο όνειρο επί σειρά ετών, ήθελα να γίνω αφεντικό του εαυτού μου. Ηθελα να κουμαντάρω ένα ολόκληρο φύλλο κι όχι μια είδηση την ημέρα. Ηθελα, ρε παιδί μου, μια δημοσιογραφική περιπέτεια, παρά τους χαλεπούς καιρούς!
*Και πώς προέκυψε η αγορά του «Guadalupe County Communicator»;
- Το έψαξα αρκετά, έψαξα την τοπική οικονομία ανά περίπτωση, τη γεωγραφία, τη δυνατότητα επέκτασης, τη βιωσιμότητα. Και κατέληξα στο συγκεκριμένο φύλλο για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και γιατί την έχουν εγκαταλείψει την περιοχή όλες οι εφημερίδες. Εδώ, στη Σάντα Ρόζα, ούτε την «Albuquerque Journal», την εφημερίδα του Νέου Μεξικού μπορείς να βρεις, ούτε την «USA Today», ούτε τους «New York Times», ούτε την «Wall Street Journal», τίποτε απολύτως. Αλλά την «Guadalupe County Communicator» μπορείς να τη βρεις!
*Οι αναγνώστες τι σου λένε;
- Στην αρχή φοβόμουνα ότι θα μου γυρνάγανε την πλάτη επειδή ήμουνα και καλά ο «ξένος». Είδα, όμως, ότι ο αγώνας μου για ποιοτικό περιεχόμενο στο φύλλο απέδωσε πολύ γρήγορα. Με αγκαλιάσανε άπαντες, όλη η κοινότητα. Κοίτα να δεις δηλαδή που αποδίδει η επένδυση στην ποιότητα...
*Και το μέλλον;
- Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να χαλαρώσω, αλλά πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά.
*Περισσεύει μήπως καμιά συμβουλή για τις μεγάλες εφημερίδες των αστικών κέντρων;
- Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουν το τζαμπατζιλίκι του Ιντερνετ. Δεν είναι χαζός ο κόσμος, καταλαβαίνει ότι μια καλή εφημερίδα αξίζει τα λεφτά της. Μόνο που η επόμενη γενιά αναγνωστών εκπαιδεύεται ήδη να τα βρίσκει όλα δωρεάν στο Διαδίκτυο. Υπάρχει χώρος για ηλεκτρονική παρουσία των εφημερίδων, αλλά δεν πρέπει η παρουσία αυτή να κανιβαλίζει το έντυπο προϊόν.
*Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου