Όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της "Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος", "είναι άχαρο και αναποτελεσματικό να επιχειρήσει κανείς να ανακαλύψει τα 'πραγματικά ελατήρια' πίσω από τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες. Δεν έχει καμιά σημασία να ψάξει κανείς 'τι έχει στο μυαλό της' η εκ των ιδιοκτητών της 'Ε'. Ελάχιστη αξία έχουν και οι 'επιχειρηματικές' ή 'ψυχολογικές' ερμηνείες που δίνονται σ’ αυτή την επίδειξη αυταρχισμού. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ότι με τις κινήσεις αυτές διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό περιβάλλον στην εφημερίδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν υπόδειγμα ισορροπημένων σχέσεων μεταξύ εκδότη, συντακτών και διευθυντικών στελεχών".
Μια εφημερίδα δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση: Στις πρόσφατες συνελεύσεις των συντακτών, παρά τις αποκλίσεις ερμηνείας των προβλημάτων, αλλά και τις πολιτικές ή προσωπικές αποχρώσεις, "βγήκε" αυθόρμητα από τους περισσότερους ένα "δεν πάει άλλο", "δεν μπορεί να δουλέψει κανείς με τέτοιες συνθήκες". Μίλησαν πολλοί συντάκτες που συνήθως αποφεύγουν ακόμη και να πάρουν μέρος σε συνελεύσεις.
"Στο φόντο" βρίσκεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της εφημερίδας, που δεν καλύπτεται από το πρόσφατο δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη, η πτώση της διαφήμισης και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με τις συνταξιοδοτήσεις, τις περικοπές των ενθέτων και την απομάκρυνση των συνεργατών. Ταυτόχρονα, παρά τις ζημιές που εμφανίζει η "Χ.Κ. Τεγόπουλος", οι ιδιοκτήτριες "τραβούν" τα τελευταία χρόνια ποσά της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ για αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου, επίπεδο "αμοιβής" που σπάνια συναντάς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις της αγοράς. Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια η "Χ.Κ. Τεγόπουλος" κάλυψε και τα σημαντικά χρέη της θυγατρικής Planatech, που κατασκευάζει φουσκωτά σκάφη (η οικονομική διευθύντρια φαίνεται να διαφώνησε με την τελευταία απόφαση, και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος της απομάκρυνσής της). Η συμμετοχή Λαυρεντιάδη στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 10% είναι ένας ακόμη γρίφος στο παζλ της "Ελευθεροτυπίας", καθώς στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων το ποσοστό του δεν εκπροσωπήθηκε καν.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα, χωρίς απάντηση από την πλευρά της ιδιοκτησίας μέχρι στιγμής, οι συντάκτες χαρακτηρίζουν "άδικη και ανεξήγητη" την απόλυση του Σήφη Πολυμίλη και ζητούν την ανάκλησή της. Αναφέρουν συγκεκριμένα: "Ζητούμε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας να μην παρεμβαίνει στη δημοσιογραφική λειτουργία ερήμην της διεύθυνσης και της βούλησης των εργαζομένων και να επαναφέρει στον εργασιακό μας χώρο την ομαλότητα και το αίσθημα της ασφάλειας, που έχουν κλονιστεί.
Ζητούμε από τη διεύθυνση να ασκήσει τα δικαιώματά της, διαφυλάσσοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και λειτουργία της εφημερίδας και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στο συντακτικό - δημοσιογραφικό έργο. Ζητούμε από την ιδιοκτησία να σεβαστεί όσα το ψήφισμα περιέχει και να πάρει θέση το επόμενο διάστημα.
Διατηρούμε το δικαίωμά μας να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο και σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό μας σωματείο σε οποιαδήποτε απόπειρα μελλοντικής παραβίασης των παραπάνω". Και η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται για πρώτη φορά από τους συντάκτες της "Ελευθεροτυπίας".
Παν. Τρικαλινός
*εφημ. "Η ΑΥΓΗ" Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/08/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου