
Στην 31η θέση η Ελλάδα
Reuters
Η οργάνωση σημειώνει ότι η δολοφονία της Αννας Πολιτκόφσκαγια παραμένει ανεξιχνίαστη
Παρίσι
Μόνο η ειρήνη και όχι η οικονομική ευημερία μπορεί να διασφαλίσει τις ελευθερίες του Τύπου σημειώνει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της .
Όπως σημειώνει η έκθεση της οργάνωσης για το 2008, οι μεγαλύτερες δημοκρατικές χώρες του πλανήτη «είναι αποσταθεροποιημένες και σε άμυνα» και «σταδιακά διαβρώνουν το χώρο για τις ελευθερίες».
Στην πρώτη θέση του καταλόγου για άλλη μία χρονιά βρίσκεται η Ισλανδία ενώ στις 20 πρώτες θέσεις βρίσκονται, μεταξύ άλλων, χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία, ο Καναδάς, η Αυστρία και η Δανία.
Στην 20η θέση βρίσκεται η Γερμανία, στην 23η η Βρετανία,
Η Ελλάδα μοιράζεται την 31η θέση στον πίνακα της οργάνωσης μαζί με την Κύπρο, την Γκάνα και το Μάλι, μερικές θέσεις πάνω από τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Το 2007 η Ελλάδα ήταν στην 30η θέση, με ένμαν ελαφρά χειρότερο βαθμό, πάντως.
Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές μας χώρες, η Αλβανία βρίσκεται στη 79η θέση, η Βουλγαρία στην 59η θέση και η ΠΓΔΜ στην 42η θέση. Η Τουρκία βρίσκεται στην 102η θέση ισοψηφώντας με την Αρμενία.
Πλήγμα για τις ελευθερίες ο πόλεμος
Κακή βαθμολογία πήραν στην μέτρηση οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που, κατά την οργάνωση, δεν σέβονται τις ελευθερίες του τύπου.
Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 119η θέση σε ότι αφορά τις ελευθερίες εκτός τις επικράτειας της, όπου διεξάγει πολέμους, ενώ το 2007 βρισκόταν στην 111η θέση.
Πολύ μεγάλη πτώση είχε και το Ισραήλ το οποίο υποχώρησε από την 103η πέρυσι στην 149η θέση το 2008 λόγω της δολοφονίας Παλαιστίνιου δημοσιογράφου από ισραηλινούς στρατιώτες, του εικονολήπτη Φαντέλ Σανά που έχασε τη ζωή του τον Απρίλιο στη Λωρίδα της Γάζας. Στην κατάταξη με βάση την ίδια τη χώρα, το Ισραήλ βρίσκεται στην 46η θέση.
Η Ρωσία βρίσκεται στην 141η θέση με την οργάνωση να σημειώνει ότι τα μέσα ενημέρωσης, φιλοκυβερνητικά και μη ελέγχονται αυστηρά και ότι παραμένουν ανεξιχνίαστες οι δολοφονίες δημοσιογράφων, όπως της Αννας Πολιτκόφσκαγιας.
Κατακόρυφη πτώση λόγω πολέμου είχε και η Γεωργία που βρέθηκε από την 66η στην 120η θέση.
Η οργάνωση χαρακτηρίζει ακόμη χώρες όπως το Ιράκ (στην 158η θέση), το Πακιστάν (152ο) και το Αφγανιστάν (156ο) «μαύρες ζώνες» για τους δημοσιογράφους και «δικτατορίες» χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ζιμπάμπουε. Ειδικά για την Κίνα που καταλαμβάνει την 169η θέση, η RSF σημειώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν και τη φυλάκιση αντιφρονούντων αλλά και δημοσιογράφων.
Τον κατάλογο κλείνουν το Τουρκμενιστάν, η Βόρειος Κορέα και τελευταία η Ερυθραία, στην 173η θέση.
Newsroom ΔΟΛ