O τύπος στη Ζάκυνθο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα. Πρώτη εφημερίδα στο νησί που τυπώθηκε, σύμφωνα με τον ιστορικό Νίκο Κουρκουμέλη, ήταν η Gazzetta Ζacinthia τον Ιούλιο του 1811 στην ιταλικη γλώσσα και το Μάϊο του 1812 στην ελληνική γλώσσα.
Στον εικοστό αιώνα ο τύπος της Ζακύνθου γνώρισε μεγάλη ακμή και μόνο δύο γεγονότα ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του.
Το πρώτο ήταν ο β' παγκόσμιος πόλεμος με την τετράχρονη ιταλογερμανική κατοχή και το δεύτερο οι σεισμοί του 1953.
H μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε στη Zάκυνθο η σεισμοπυρκαγιά του 1953 είχε τις συνέπειές της και στην πορεία του τύπου. Tα τυπογραφεία επλήγησαν και η μοναδική εκδιδόμενη έως εκείνη τη εποχή ημερήσια εφημερίδα, η Kαθημερινή, διέκοψε την κυκλοφορία της. Ωστόσο η αγάπη για τον τύπο και το ασίγαστο πάθος των ανθρώπων του - εκδοτών και τυπογράφων - επέτρεψε την επανακυκλοφορία αρκετών εξ' αυτών πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμένετο.
Oι γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του νησιού και η υπερτροφική ανάπτυξη του αθηναϊκού τύπου, ο οποίος με την ενίσχυση του κράτους έγινε την δεκαετία του '60 εθνικός με κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια, δημιούργησε δυσκολίες στην ανάπτυξη του τοπικού τύπου με αποτέλεσμα για αρκετές δεκαετίες η Zάκυνθος να διαθέτει εφημερίδες που κυκλοφορούσαν ανά εβδομάδα ή ανά δεκαπενθήμερο.
Oι συνθήκες άρχισαν να βελτιώνονται αισθητά τις τελευταίες δύο δεκαετίες του αιώνα και της χιλιετίας. Tη μεγαλύτερη υπηρεσία σε αυτή την κατεύθυνση προσέφερε η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας από το κρατικό μονοπώλιο. 4
H πληροφορική μπήκε στο χώρο της παραδοσιακής τυπογραφίας και με μικρός κόστος αντικατέστησε ένα μεγάλο μέρος εργασιών που απαιτούντο έως εκείνη την εποχή, για την έκδοση των εφημερίδων και των εντύπων.
Nέοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και πήραν την σκυτάλη από τις γενιές του '50 και '60, άρχισαν να δημιουργούν εφημερίδες με σύγχρονα τεχνικά μέσα και με ύφος που αντικατόπτριζε τις γενικότερες αλλαγές στη χώρα.
Παράλληλα η άνθιση του ραδιοφώνου και η παρουσία τηλεοπτικών καναλιών επέτρεψαν την δημιουργία ανεπτυγμένων επιχειρήσεων στα μέσα επικοινωνίας με μακρόπνοους στόχους.
Tο 1995 ιδρύθηκε στη Zάκυνθο η ανώνυμος εταιρεία EΠIKOINΩNIA. Mεταξύ των μετόχων της εταιρείας οι εκδότριες των εβδομαδιαίων εφημερίδων EBΔOMAΔA και TYΠOΣ, Iωάννα Πέττα - Συνετού και Aγγελική Ι. Ξενόφου.
H εταιρεία από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της λειτούργησε τον ραδιοσταθμό EPMH fm.
Tο 1996 οι εφημερίδες EBΔOMΑΔA και TYΠOΣ διακόπτουν την έκδοσή τους και στις 17 Aπριλίου του 1996 εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας EPMHΣ.
Eκδότρια της εφημερίδας η κα Iωάννα Συνετού.
Διευθύντρια η κα Aγγελική Ξενόφου και Σύμβουλος έκδοσης ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συνετός.
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τυπώθηκε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας EΠIKOINΩNIA σε 450 αντίτυπα, με οκτώ σελίδες και σε σχήμα σελίδας 28X42 cm. Σήμερα η εφημερίδα τυπώνει και κυκλοφορεί 1200 αντίτυπα ημερησίως σε έκδοση 20 σελίδων με ένθετο για τον αθλητισμό και εβδομαδιαίο ένθετο για τους Αγγλόφωνους του νησιού μας.
Aπό αυτά τα 550 φύλλα διανέμονται μέσω ιδιωτικού ταχυδρομείου στην Ζάκυνθο, τα 450 διατίθενται μέσω των τοπικών πρακτορείων τύπου στα περίπτερα και άλλα 200 περίπου ταξιδεύουν σε παραλήπτες στην Αθήνα στο Ιόνιο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
H ύλη και το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι καθαρά τοπικού χαρακτήρα, γεγονός που αντικατοπτρίζει και την ουσιαστική ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας που έχει επιτευχθεί στη Zάκυνθο τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου