~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Το ξεχωριστό περιοδικό «Νήσος Ανδρος»

Από τον Βασίλη Κρεμμυδά*
«Νήσος Ανδρος» ένα αλλιώτικο περιοδικό εκδόσεις Gutenberg
Είναι έκπληξη. Δοκιμάζεις χαρά. Από πολλές απόψεις - θα εξηγήσω, αφού περιγράψω, κάνοντας πρώτα μια εισαγωγή, όπου θα επιχειρήσω να εντάξω την «έκπληξη» κάπου, σε ένα σύνολο ή μια κατηγορία εντύπων. Εχουμε γράψει, και άλλοι και η αφεντιά μου, για τον τοπικό Τύπο, καθημερινό και περιοδικό, με άφθονες και συχνά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες· έχει επίσης γίνει λόγος για τους τοπικούς λογίους και την πολύτιμη, εν πολλοίς, προσφορά τους. Πρέπει όμως να πω ότι όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα πολιτισμικά ζητήματα, λειτουργίες πολιτισμού «εν ζωή», που όμως δεν τις έχουμε μελετήσει παρά μόνον αποσπασματικά - θα έλεγα ότι τις έχουμε εκμεταλλευτεί, χρησιμοποιήσει, αν προτιμούμε, περισσότερο, παρά μελετήσει ως σύνολο.
Η «Νήσος Ανδρος», με τον υπότιτλο «Παράδοση, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Ανάπτυξη, Κοινωνία», δεν εντάσσεται σε καμία από τις γνωστές κατηγορίες τοπικών εντύπων. Είναι ένα καλαίσθητο περιοδικό, που εκδίδεται στην Αθήνα, από έναν από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους κι έχει σοβαρές επιστημονικές απαιτήσεις· οι συγγραφείς των άρθρων είναι είτε γνωστοί υψηλού επιπέδου επιστήμονες είτε λόγιοι, επίσης υψηλού επιπέδου· σε μία άλλη κατάταξη οι συντάκτες των άρθρων είναι είτε επιστήμονες που κατάγονται ή και ζουν στην Ανδρο, είτε μελετητές του πολιτισμού του νησιού.
Η θεματολογία του περιοδικού θα μπορούσε να διατυπωθεί με μία λέξη: Ανδρος - ό,τι αφορά αυτό το ωραίο νησί. Το νησί με τις σημαντικές επιδόσεις στον εφοπλισμό (οικογένειες Εμπειρίκου, Πολέμη κ.ά.) και στη λογιοσύνη (Εμπειρίκος, Καραγάτσης, Δ. Πολέμης). Ο τελευταίος αυτός είναι που κρατούσε τον φάρο της λογιοσύνης, του Διαφωτισμού, ψηλά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η θεματολογία, λοιπόν, του περιοδικού είναι αυτό που λέει ο υπότιτλός του: από την αρχαιολογία και την ιστορία μέχρι την οικονομία και το περιβάλλον· από την κοινωνία και τους σπουδαίους λόγιους του νησιού μέχρι τους εφοπλιστές και τους επαγγελματίες του· και από τα χωριά του και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μέχρι τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια με την παράδοσή τους.
Ανάλογα είναι τα πράγματα και σχετικά με τον χρόνο: πάλι το νησί - από τότε που γνωρίζουμε για την ύπαρξή του μέχρι σήμερα. Βέβαια, η υψηλή ποιότητα, η επιστημοσύνη των άρθρων του περιοδικού δεν οφείλονται σε κάτι άλλο από τους συντάκτες τους· πρόκειται για σημαντικούς επιστήμονες με μεγάλη προσφορά στον τομέα των ερευνών τους· μερικοί μόνον: Μιχάλης Τιβέριος, Δημήτρης Κυρτάτας, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ζαχαρίας Δεμαθάς, Νικολάι Τόντορως, Κούλα Κασιμάτη.
Το περιοδικό είναι ετήσιο και το πρώτο του τεύχος (2007) είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Πολέμη, που τον χάσαμε πρόσφατα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα άρθρα που μελετούν ό,τι με μία λέξη ονομάζουμε περιβάλλον. Μου έκαναν εντύπωση, καλή εντύπωση εννοώ, άρθρα όπως αυτό για τους ορεινούς ταμιευτήρες νερού ή το άλλο για την αιολική ενέργεια· από το πρώτο τεύχος κιόλας. Τα άρθρα αυτά του πρώτου τεύχους δεν είναι μεμονωμένα· και στο δεύτερο τεύχος (2008) θα βρούμε άρθρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και στα τρία τεύχη θα διαβάσουμε διάφορα άρθρα που εκφράζουν την ιδιαίτερη ευαισθησία του περιοδικού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του νησιού.
Με την έμπνευση των Γιώργου και Κώστα Δαρδανού, πατέρα και γιου, και εκδότη τον δεύτερο, ευρύτερα γνωστών ως Gutenberg, το «Νήσος Ανδρος» επιχειρεί μια παρέμβαση σε καίρια ζητήματα που μας απασχολούν όλους· μέσω των προβλημάτων του νησιού της Ανδρου η παρέμβασή του αφορά ευρύτερους χώρους, κυρίως νησιωτικούς. Ολα τα σχετικά ζητήματα, πέρα από την επιστημοσύνη, μελετώνται με προσοχή και εξαιρετική ευαισθησία.
Αυτή η ευαισθησία, να μην παραλείψω να τονίσω, ξεκινά από την πρώτη ματιά, από την εξωτερική και εσωτερική εμφάνιση του περιοδικού - με τον «σχεδιασμό» και την «επιμέλεια» του Γιάννη Μαμάη. Εχω και άλλα να πω. Προτού προχωρήσω, όμως, ας πω συγχαρητήρια για όλα όσα έχω πει έως τώρα.
Μία ακόμη μορφή των γραμμάτων και της σκέψης που απασχόλησε -και επηρέασε- τα φιλοσοφικά μας πράγματα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, τέκνο της Ανδρου είναι ο Θεόφιλος Καΐρης. Ο Δημήτρης Πολέμης είχε ασχοληθεί με την έκδοση της αλληλογραφίας αυτού του σημαντικού για την εποχή του διανοουμένου· ο ίδιος οργάνωσε την Καΐρειο βιβλιοθήκη της Ανδρου, ένα κόσμημα για το νησί, όπου με πάθος έχει συγκεντρώσει κάθε είδους αρχειακό υλικό για το νησί του - αυτά λέγονται βέβαια, με άλλα πολλά, όλα δηλαδή, στο εξαιρετικό άρθρο του Δ. Κυρτάτα «Ο Δημήτριος Πολέμης και καΐρικές σπουδές» (1/2007, σ. 14-35). Η παρέμβαση του Θεόφιλου Καΐρη στα θρησκευτικά-θεολογικά πράγματα της εποχής του είχε επιτυχία -ήθελε να οργανώσει μια άλλη θρησκεία, μια άλλη Εκκλησία- και είχε προσελκύσει οπαδούς σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Η παρέμβασή του και των οπαδών του άγγιζε και εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα στα χρόνια εκείνα της «εθνικοποίησης» της μεγάλης Ιδέας. Η θρησκευτική και ιδεολογική παρέμβαση του Θεόφιλου Καΐρη ήταν εφήμερη· πέθανε μαζί με τον ίδιο.
Ας φύγουμε και από αυτό για να μιλήσουμε για μία ακόμη αρετή του περιοδικού: σε κάθε τεύχος υπάρχει κάτι σαν παράρτημα, όπου βρίσκει κανείς επιστολές, επικαιρότητα (για το νερό και την πηγή «αναγνώστη» στο Γαύριο) και εμπεριστατωμένες βιβλιο-παρουσιάσεις (τεύχος 1/2007)· εντυπωσιακό χρονικό (31 σελίδες) με ποικιλία θεμάτων (από εικαστικά έως ανασκαφικά και από διακεκριμένα πρόσωπα έως την κινηματογραφική λέσχη της Ανδρου) και βιβλιοπαρουσιάσεις, πάλι (τεύχος 2/2008)· και πάλι εντυπωσιακό χρονικό (40 σελίδες τώρα) με εικαστικά, ημερίδες και συμπόσια, εργαστήριο για συγγραφείς, «τέσσερα νέα είδη μακρομυκήτων», τι έγραψε ο Τύπος για το νέο περιοδικό και βιβλιοπαρουσιάσεις (τεύχος 3/2009).
Το περιοδικό αποπνέει όλη την ελεύθερη έκφραση, την ολότητα της προόδου και την αγωνιστικότητα που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και εκδότες του· να μείνει έτσι!
Επειδή όμως το περιοδικό έχει τόσες αρετές, για τις οποίες δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σε αυτό το σημείωμα, δεν μπορώ να μην επισημάνω ένα λάθος που δεν βγάζει το ένα, αλλά και τα δύο μάτια -δεν γνωρίζω ποιος το έκανε: στον τίτλο άρθρου του τεύχους 3/2009 (σ. 102-114) γίνεται λόγος για «τις αρχές του 19ου αιώνα». Να με συμπαθάει αυτός που έκανε το λάθος, αλλά χρονολογίες όπως 1866, 1893, 1903, 1904, 1907, 1912 κ.λπ. κάθε άλλο παρά αρχές του 19ου αιώνα είναι - αυτό να μη μείνει έτσι!

* Ομότιμος καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών.
* από την Βιβλιοθήκη, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου