~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Η κρίση του γραπτού Τύπου, η δύναμη της Ιστορίας

Από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου*
Βρίσκονται, άραγε, οι εφημερίδες και τα περιοδικά ένα βήμα πριν από το τέλος ή μήπως, αντίθετα, έχει έρθει η εποχή των μεγάλων αλλαγών και αναθεωρήσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα μορφή ενημέρωσης;
Και σε ποιον, αλήθεια, κόσμο καλείται να λειτουργήσει η ενημέρωση; Σε έναν κόσμο που για να αλλάξει δραστικά, θα πρέπει προηγουμένως να ριζοσπαστικοποιηθεί και να διαβάσει ανατρεπτικά το παρελθόν του. Παρελθόν, όμως, και παρόν θα βρεθούν αίφνης να συγκατοικούν αρμονικά στους δρόμους της μεγαλύτερης μητρόπολης στη γέφυρα Ανατολής και Δύσης, ασκώντας μιαν απέραντη μαγεία στο βλέμμα του παρατηρητή.

*του Bernard Poulet
Το τέλος των εφημερίδων και το μέλλον της ενημέρωσης
μτφρ: Γιώργος Αγγελόπουλος,
επίμετρο: Νίκος Μπακουνάκης,
εκδόσεις Πόλις, σ. 279, 18,09 ευρώ
Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει στις μέρες μας για το ότι τα έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται σε κρίση: οι κυκλοφορίες τους φθίνουν, οι νέοι φαίνεται να μην τα προτιμούν, οι εφημερίδες εξαναγκάζονται σε απολύσεις συντακτών, τα εβδομαδιαία περιοδικά γίνονται μηνιαία και οι εκδοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Εχει έρθει, όμως, μετά από όλα αυτά, το τέλος των εφημερίδων και των περιοδικών και πρόκειται οσονούπω να αντικατασταθούν από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο;
Το βιβλίο τού Bernard Poulet Το τέλος των εφημερίδων και το μέλλον της ενημέρωσης προσπαθεί να δώσει μια ψύχραιμη και κατά το δυνατόν τεκμηριωμένη απάντηση σ' αυτό το καυτό ερώτημα, καταγράφοντας με μεγάλη προσοχή, καθώς και με άκρως λεπτομερειακό τρόπο, τις αλλαγές οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στον γραπτό Τύπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας τον με δραματική συρρίκνωση, αν όχι και με αργό θάνατο.
Ο Πουλέ, που είναι αρχισυντάκτης του γαλλικού οικονομικού περιοδικού «L' Expansion» κι έχει εργαστεί ως ανταποκριτής στη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά διέρχονται όντως μια τεράστια κρίση και αναζητούν τις πιο διαφορετικές λύσεις, προκειμένου να περιορίσουν την πίεση την οποία δέχονται από την κυριαρχία του Διαδικτύου: ηλεκτρονικές εκδόσεις και συνδρομές, προσφορά καινούριων προϊόντων και υπηρεσιών, μεταφορά εγκαταστάσεων, εξάπλωση των free press. Οσο, όμως, δύσκολη κι αν δείχνει η σημερινή πραγματικότητα για τον γραπτό Τύπο, ας μην ξεχνάμε, σημειώνει με έμφαση ο Πουλέ, πως τα πάντα έχουν να κάνουν με την έννοια της ενημέρωσης.
Το Διαδίκτυο διαθέτει έναν άπειρο όγκο πηγών και πληροφοριών, αλλά χρειάζεται μια ορισμένη ικανότητα για να διακρίνουμε τι είναι χρήσιμο και τι είναι άχρηστο, όπως και ποια είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα.
Αν η δημοσιογραφία ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και τις αδράνειές της, προσπαθώντας να κατανοήσει τις ραγδαίες μεταμορφώσεις τις οποίες γνωρίζει ο κόσμος, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει η έννοια της ενημέρωσης ένα πιο συνεκτικό και πιο λειτουργικό περιεχόμενο και να αποκαταστήσουν οι συντάκτες τα χαμένα τους δικαιώματα.
Οποιον δρόμο κι αν ακολουθήσει στο μέλλον ο γραπτός Τύπος, καταλήγει ο Πουλέ, ένα πράγμα είναι βέβαιο: «Οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την ενημέρωση». Τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί και οι οικονομικοί παράγοντες ή το κράτος δεν μπορούν να επιλέξουν και να αποφασίσουν χωρίς να στηριχτούν σε ένα αξιόπιστο πληροφοριακό υλικό.
Ο Τύπος είναι από συστάσεώς του ουσιώδες γρανάζι της δημοκρατίας και μπορούμε να στοιχηματίσουμε πως οπλισμένος ακριβώς με μια τέτοια ιδιότητα δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.

*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" Βιβλιοθήκη, Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου