
Μαρτυρίες για τη λειτουργία του αντιστασιακού Τύπου, στη διάρκεια της δικτατορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατατέθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση», που οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών.
Στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους οι εφημερίδες προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη λογοκρισία και να περάσουν μηνύματα στον κόσμο, την έκδοση παράνομων εντύπων, ακόμα και μέσα στις φυλακές, και την οργάνωση της πληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα από Ελληνες δημοσιογράφους που εργάζονταν στο εξωτερικό, παρουσίασαν οι ομιλητές.
Σύμφωνα με τον λέκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλη Καραμανωλάκη έχουν καταγραφεί 363 έντυπα στη διάρκεια της χούντας, ενώ ο μελετητής περιοδικού Τύπου Γιώργος Ζεβελάκης είπε ότι εκδίδονταν περισσότερα από 300 περιοδικά με ευρύ φάσμα περιεχομένων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μόσχος Βοϊτσίδης. Εισηγήσεις έκαναν ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος, η ιστορικός Μαρία Βλασσοπούλου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πολυμέρης Βόγλης, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Καψής, Νίκος Κιάος, Ριχάρδος Σωμερίτης, Αντώνης Κούρτης, οι Κώστας Παπαϊωάννου και Μηνάς Παπάζογλου (δεν μπόρεσαν να παραστούν και αναγνώστηκαν τα κείμενα που έστειλαν), ο εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο επίτιμος δικηγόρος και πρώην πολιτικός κρατούμενος Στέλιος Νέστωρ. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βότσης, Χρίστος Ζαφείρης και ο Στέλιος Νέστωρ.
Τιμητική διάκριση για την αντιδικτατορική του δράση απονεμήθηκε στον δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Παναγιώτη Καϊσίδη.
*εφημ. "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου