~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Μαζικές εκκαθαρίσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ


Ο εφιάλτης στο δημοσιογραφικό κλάδο άρχισε. Όχι ότι, εδώ και πολλούς μήνες δεν γίνονταν απολύσεις και περικοπές, χωρίς κανείς να δίνει πραγματική σημασία. Τώρα όμως, μπήκαν στο χορό τα «μεγάλα» λεγόμενα μαγαζιά. Η Ελευθεροτυπία, το Έθνος και ακολουθεί σε λίγο ο ΔΟΛ.
Όταν, πριν από μόνο λίγες μέρες, έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο η Σφήνα και από την Απογευματινή οι συντάκτες ύψωναν κραυγή αγωνίας, ο κλάδος και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σφύριζαν αδιάφορα. Συνέχιζαν την ίδια τακτική, των παρασκηνιακών συζητήσεων και διαβουλεύσεων με τους διευθυντές - μέλη των ενώσεων και τους ιδιοκτήτες. Αρκεί να βόλευαν κάποιους «δικούς» τους και δεν ενοχλούσαν οι περικοπές. Η φωτογραφία, που μπορεί να δει οιοσδήποτε στις σελίδες του κοσμικού ρεπορτάζ, με τον Πάνο Σόμπολο, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, χαμογελαστό δίπλα στον εκδότη του βιβλίου του και μιντιάρχη, Πέτρο Κυριακίδη, είναι από μόνη της ένα σχόλιο για όσα δεν κάνει και ούτε πρόκειται να κάνει ποτέ το σωματείο των δημοσιογράφων.
Την περασμένη εβδομάδα, η ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας ανακοίνωσε περικοπές και μειώσεις, δίνοντας εγγυήσεις ότι δεν θα πειραχτούν οι δημοσιογράφοι. Την ίδια υπόσχεση φέρεται να έδωσε ο Σταύρος Ψυχάρης στους δικούς του δημοσιογράφους του ΔΟΛ. Φημολογείται, όμως, ότι θα απολύσει μεγάλο μέρος του διοικητικού προσωπικού του. Στο Πρώτο Θέμα φημολογούνται επίσης περικοπές. Χαρακτηριστικό των τριών συγκροτημάτων είναι τα χρέη και ο σφικτός εναγκαλισμός τους με τις τράπεζες, οι οποίες και δέχθηκαν να τους χορηγήσουν δάνεια. Για τη λήψη τους, όμως, παραδόθηκαν συγκεκριμένα business plan, που προφανώς και προβέπουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα περικοπών, περιστολών και απολύσεων. Όλα τα άλλα είναι και λειτουργούν ως στάχτη στα μάτια όσων εμφανίζονται απρόθυμοι να αντιδράσουν. Ο όμιλος Γιαννίκου κλείνει περιοδικά, απολύει εργαζόμενους και οι φήμες στους διαδρόμους για επερχόμενη μεγάλη «σφαγή» πολλαπλασιάζονται.
Στο Έθνος, μόλις προχθές, ξέσπασε κρίση με την εντολή Μπόμπολα για 100 και πλέον απολύσεις δημοσιογράφων. Εντολή, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του διευθυντή της εφημερίδας, Γιώργου Χαρβαλιά, ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο μαζικών εκκαθαρίσεων.
Στην Καθημερινή, οι απολύσεις συνεχίζονται αθόρυβα στα περιφερειακά Μέσα του συγκροτήματος. Από το ΣΚΑΪ απομακρύνθηκαν 15 συντάκτες του αθλητικού τμήματος. Στον όμιλο Κυριακίδη αναμένονται δεκάδες απολύσεις εργαζομένων από τις εφημερίδες που έκλεισαν αλλά και νέες απολύσεις σε όλα τα άλλα Μέσα. Στην Απογευματινή, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και οι φήμες για οριστικό λουκέτο στην εφημερίδα λειτουργούν τρομοκρατικά.
Και, πολύ σύντομα, σε λίγες μόνο μέρες, εξέρχονται του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ 1.000 και πλέον συμβασιούχοι, με τη διαβεβαίωση διοίκησης και σωματείου ότι κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν τον Οκτώβριο πάλι ως συμβασιούχοι, επαίτες της εργασίας.
Το εφιαλτικό παζλ συμπληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και τα περιοδικά, όπου εκτός από τις περικοπές κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία. Για όλα τα παραπάνω καμία συνδικαλιστική ηγεσία δεν φαίνεται να έχει πρόταση αντιμετώπισης. Προβάλλεται μόνο πανικός ή, στη χειρότερη περίπτωση, νουθεσίες ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις, μήπως και σωθούν ορισμένοι δημοσιογράφοι. Η θέση αυτή μπορεί να είχε κάποια απήχηση πριν από έναν χρόνο ή πριν μερικούς μήνες. Τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, μόνο η εξέγερση των δημοσιογράφων σε όλα τα επίπεδα, για τις συνθήκες εργασίας αλλά και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, μπορεί να δώσει ελπίδες.
Σ.Σ.

*από την εφημερίδα "δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1454:μαζικές-εκκαθαρίσεις-εργαζομένων-στα-μμε&Itemid=62

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου