~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Δημήτρης Τρίμης: Η δημοσιογραφία να γίνει μοχλός για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας


Νταρζάνου Αγγέλα // Ημ. δημοσίευσης: 07/04/2013 - Εφημ. Η ΑΥΓΗ
  Πτωχευμένες εταιρείες- Πλούσιοι εκδότες- Άνεργοι δημοσιογράφοι. Αυτό το τρίπτυχο διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης μιλώντας στην "Αυγή" και επιχειρώντας τη χαρτογράφηση του τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Την ευθύνη επιρρίπτει στη διαπλοκή του πολιτικού κατεστημένου με την οικονομική ελίτ. Η ίδια διαπλοκή ευθύνεται για την έλλειψη αξιοπιστίας των Μέσων και την έκπτωση του κοινωνικού ρόλου του Τύπου, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας για ενημέρωση. Μόνο μαζί με την κοινωνία οι δημοσιογράφοι και οι άνεργοι δημοσιογράφοι θα μπορέσουν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν δυναμική στην εργασία τους και περιεχόμενο στη δημοσιογραφία.

  Θύματα της κρίσης οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και η ενημέρωση των πολιτών

  * Ποιος είναι ο απολογισμός για τους δημοσιογράφους στα χρόνια της μνημονιακής ύφεσης;
  Τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν βρέθηκα στην ηλεκτρική καρέκλα, όπως είχατε γράψει, του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, είχαμε συζητήσει για το πού θα οδηγούσε το μακελειό που ήδη προκαλούσαν από το 2009 οι εργοδότες του Τύπου: κατά των ανθρώπων, των εργασιακών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας γνώμης της δημοσιογραφίας. Τότε, έκρουα τον κώδωνα ότι, εκτός από τα προφανή θύματα αυτής της βάρβαρης και προσχηματικής πολιτικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, δηλαδή τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ, το μεγάλο θύμα θα ήταν η ενημέρωση των πολιτών, η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας.

  * Όμως και τα Μέσα Ενημέρωσης ως επιχειρήσεις δεν πάνε καλύτερα...
  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον δείκτη αναξιοπιστίας των Μέσων Ενημέρωσης να έχει φτάσει στο 90%. Η συνειδητοποίηση δηλαδή από την κοινωνία ότι «κάτι τρέχει» με τη διαπλοκή και τη διαφθορά ανάμεσα στις οικονομικές ελίτ, το πολιτικό κατεστημένο και τους βαρώνους της ενημέρωσης, ανατροφοδοτεί, έως την οριστική απαξίωση και καταστροφή, την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα, αν και υπερβολική και ισοπεδωτική, εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα, που με λίγα λόγια είναι: Πτωχευμένες, άρα εξαρτημένες, εταιρείες - Πλούσιοι εργοδότες και στελέχη των ΜΜΕ - Άνεργοι και φοβισμένοι δημοσιογράφοι. Τα λεφτά στις ξένες τράπεζες, ο τραπεζικός δανεισμός κομμένος, τα χρέη στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια πλέον, 30% εργαζόμενοι στον δρόμο και άλλοι τόσοι μερικώς ή ολικώς απλήρωτοι για μεγάλα διαστήματα.

  * Η ΕΣΗΕΑ τι έκανε όλο αυτό το διάστημα για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων;
  Όπου είχαμε τους εργαζόμενους μαζί μας, τα σωματεία του Τύπου αντιστεκόμαστε. Μόνο το 2012 πραγματοποιήσαμε γύρω στις 300 μικρές, μεγάλες, επιμέρους ή γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Στην πραγματικότητα, καθυστερούσαμε όσο μπορούσαμε την πολιτική συντριβής ανθρώπων, δικαιωμάτων και του κοινωνικού μας ρόλου. Δεν μπορεί να είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Δεν τα καταφέραμε να συνδεθούμε με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ώστε εκείνη να κατανοήσει και να στηρίξει τους αγώνες μας. Αποκλεισμένη ως επί το πλείστον η φωνή της ΕΣΗΕΑ και των Σωματείων του Τύπου από τον Τύπο (εδώ δουλεύει η ομερτά των εργοδοτών), όπως άλλωστε και η φωνή όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων του κόσμου της εργασίας και των κοινωνικών οργανώσεων, εμπόδισε τη διαμόρφωση ενός μετώπου διεκδίκησης μιας ανόθευτης, πλουραλιστικής ενημέρωσης.

  * Σε ποιους αναφέρεστε όταν μιλάτε για ομερτά εργοδοτών;
  Θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα. Σε ποια δημοκρατική χώρα έκτακτες πολύωρες γενικές συνελεύσεις 2.500 δημοσιογράφων, με πλούσιο περιεχόμενο, προβληματισμό και αιτήματα, που αναφέρονται σε κεντρικά πολιτικά προτάγματα την εποχή της κρίσης, θα έμεναν κρυφά από την κοινή γνώμη, όπως στην Ελλάδα σήμερα; Σε ποιο κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας θα ήταν επιτρεπτό να συκοφαντεί μια μεγάλη εφημερίδα (“Έθνος” της Κυριακής) με δισέλιδο δημοσίευμά της την ΕΣΗΕΑ και τον πρόεδρο της και η εφημερίδα να αρνείται να περιλάβει στις σελίδες της την απάντησή μας; Πότε προσκλήθηκε εκπρόσωπος των δημοσιογραφικών σωματείων λ.χ. στην ελληνική τηλεόραση για να τοποθετηθεί στον ρόλο των Μέσων την εποχή της καταστροφικής οικονομικής κρίσης; Αντίθετα, βλέπουμε να προβάλλεται η άποψη του γνωστού Δημήτρη Ρίζου ότι «Χειρότερη ΕΣΗΕΑ δεν έχω ξαναδεί»! (εφημ. “Παρόν” 24/3/2013) και κατά κόρον οι εμπνεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και της "Ομάδας Αλήθεια" της Ν.Δ. για τον ύποπτο και αντιπατριωτικό χαρακτήρα της ΕΣΗΕΑ και του προέδρου της.

  * Σύμφωνοι. Τα προβλήματα όμως στον κόσμο της δημοσιογραφίας είναι πιεστικά. Πώς μπορεί π.χ. να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας;
  Το μεγάλο μάθημα από την καταστροφή που βιώνουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης είναι να κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά, να αγωνιζόμαστε για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, να φτιάξουμε ένα σωματείο νέου τύπου, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, για να νικήσουμε τον φόβο και να δώσουμε ελπίδα στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας. Να ξαναφέρουμε τη δημοσιογραφία στο προσκήνιο, όχι ως σκάνδαλο διαπλοκής και διαφθοράς, αλλά ως μοχλό για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση και τον πολιτισμό της χώρας. Αυτή είναι η βάση για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι δημοσιογράφοι: να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία, όχι στους εργοδότες τους.

  * Αυτό φαίνεται σαν ευχή. Ποια είναι αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης που προτάσσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και όχι την οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών τους;
  Υποστηρίζω ότι πρέπει να στηριχθούμε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Υπάρχει ένα πολυπληθέστατο, καταρτισμένο και έμπειρο δυναμικό, εκτός αγοράς εργασίας, που μπορεί να στελεχώσει αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της ενημέρωσης και του πολιτισμού. Θα χρειαστεί διαρκής αγώνας, διαμόρφωση κοινών μετώπων με τις δημιουργικές δυνάμεις μέσα και έξω από τον δικό μας χώρο (πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις διεθνείς και εγχώριες) για να ξεφύγουμε από τον σημερινό οδυνηρό κύκλο της καταστροφής.

  * Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα;
  Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» είναι ιστορικά ο κεντρικός κορμός για να αναλάβει, και σε αυτή την πρωτοφανή φάση για τον Τύπο, τις ευθύνες για την έξοδο από την κρίση, με εμμονή σε αρχές όπως: Σωματεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς, διασωματειακή συνεργασία σταθερή (Συνδικάτο Τύπου), Συλλογικές Συμβάσεις για όλους, Συντάξεις και περίθαλψη για όλους, Αλληλεγγύη και έμφαση στη στήριξη των ανέργων, εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, στήριξη και ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ανεξαρτησία και σεβασμός στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής μας. Αρμόδια υπουργεία, πολιτική και οικονομική ελίτ, Ενώσεις Ιδιοκτητών και Συμβούλια Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και Τμήματα Πανεπιστημίων, δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για τον «φόνο».

  ____________________________________

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

  Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

  Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

  Ελληνική Πολιτεία

  Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

  «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

  «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
  http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

  «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

  Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

  Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

  Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
  Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

  Εφημερίδα 'Θεσσαλία'  Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
  Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
  "Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
  Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

  Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

  Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
  Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

  Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

  Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

  η αρχαιότερη εφημερίδα

  Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

  Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

  EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
  www.magikokouti.gr
  www.kepeme.blogspot.com
  http://www.yfos-magazine.gr
  http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
  http://www.in.gr
  http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
  http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
  http://lousios.blogspot.com
  http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
  http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
  http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
  http://arkadikovima.blogspot.com
  http://arkadiko.blogspot.com
  http://aivalis.blogspot.com

  Αρχειοθήκη ιστολογίου