~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Η ακτινογραφία των ΜΜΕ με φόντο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

FOSPHOTOS / Alexandros Katsis
Εξετάσαμε 16 ΜΜΕ για τον τρόπο και ένταση που καλύπτουν την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα μέχρι πριν από λίγο καιρό διέθεταν στις σελίδες τους τις ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις του ΤΤ. Ας δούμε πως τα πήγαν σήμερα.
Η έκταση του σκανδάλου φυσικά ανάγκασε όλα τα καθιερωμένα ΜΜΕ να έχουν πλήρες ρεπορτάζ αν και μερικά άργησαν κάπως να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Όλα; Όχι όλα, υπάρχει ένα site ενημερωτικού ΜΜΕ που σαν άλλο γαλατικό χωριό πρέπει να ψάξεις βαθειά στο αρχείο των ειδήσεων για να βρεις οποιαδήποτε πληροφορία: Το AlphaTV.gr, ιδιοκτησίας του κυρίου Κοντομηνά.

Μεγάλες διαφορές βρήκαμε όχι μόνο στον χρόνο (π.χ. ΤΑ ΝΕΑ έκαναν ότι μπορούσαν για να το αποφύγουν) αλλά και στην ονοματολογία. Π.χ. στη Ναυτεμπορική δεν καταφέρναμε να βρούμε τα ονόματα μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ στα υπόλοιπα site βρήκαμε μεγάλη ποικιλία. 7 ονόματα ενταλμάτων βρήκαμε στο ΒΗΜΑ, 3 στα ΝΕΑ (και ας μοιράζονται το ίδιο newsroom), 5 στον Real, 3 (+2) στο Πρώτο Θέμα.

Συγκινητική προσπάθεια κάνει το SKAI.gr που παρόλο που προσφέρει ως 3ο και 4ο θέμα το ρεπορτάζ, οι τίτλοι των θεμάτων είναι «Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο Δ. Κοντομηνάς» και «Α. Φιλιππίδης στο ΣΚΑΪ: Το ΤΤ είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια».

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της κάλυψης είναι η γαλαντομία και η διακριτικότητα με την οποία καλύπτουν τα καθιερωμένα ΜΜΕ την υπόθεση, καθώς στα 14 από τα 16 site που επισκεφτήκαμε βρήκαμε μαζί με το ρεπορτάζ τις δηλώσεις των κατηγορούμενων. Μόνο το koutipandoras.gr δημοσίευσε σε ξεχωριστό άρθρο τις απαντήσεις των εμπλεκομένων και το efsyn.gr δεν τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι πέραν του AlphaTV.gr, το οποίο έχει θάψει κυριολεκτικά την είδηση, την λιγότερη προβολή θέλησαν να δώσουν οι οικονομικές ιστοσελίδες (της Ναυτεμπορικής και του Capital) που θεωρούν σημαντικότερο θέμα την άνοδο του χρηματιστηρίου και τις έρευνες για τον Χριστόδουλο Ξηρό, σε σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο του ΤΤ. Φυσικά λόγω της φύσης τους αυτές οι σελίδες είχαν από καιρό διαφημίσεις των προϊόντων του ταμιευτηρίου.

Το γενικό συμπέρασμα της «ακτινογραφίας» που θελήσαμε να πάρουμε σήμερα είναι ότι τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν αναγκαστικά συρθεί στην υπόθεση του ΤΤ και παρουσιάζουν με πρωτοφανή απόσταση από τη δικαιοσύνη τα γεγονότα. Αξίζει μάλιστα να συγκρίνει κανείς και τα αντίστοιχα ρεπορτάζ για τις υποθέσεις Άκη και Καρούζου, όταν τα ίδια ΜΜΕ είχαν προκαταβάλει την ενοχή των εμπλεκομένων σε βαθμό που να απομένει μόνο ο ορισμός της χρονικής διάρκειας εγκλεισμού τους.

Με ένα πιο ουδέτερο τρόπο είχε καλυφθεί από τα ίδια ΜΜΕ και η προφυλάκιση του εφοπλιστή Ρέστη που εναντίων του εκκρεμούν σοβαρότατες διώξεις.

Η κάλυψη του σκανδάλου 

MMEΟνόματα που αναφέρονταιΑξιολόγηση στο πρωτοσέλιδοΔηλώσεις
koutipandoras.gr5ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη
tovima.gr73o θέμαΚοντομηνά
enet.gr2 + 34ο θέμαΚοντομηνά
protothema.gr3 + 2ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
efsyn.gr3 + 35ο θέμα-
tanea.gr3ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
real.gr52ο θέμαΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
zougla.gr7ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
alphatv.gr6-Κοντομηνά
megatv.com72ο θέμαΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
antenna.gr7ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
star.gr7ΠρωτοσέλιδοΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
skai.gr53ο θέμαΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
capital.gr75ο θέμαΦιλλιπίδη, Κοντομηνά
naftemporiki.gr33ο θέμαΦιλλιπίδη, Κοντομηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου