~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Γιορτάζουν φέτος, αντιστοίχως, τα 120 και 90 χρόνια εκδόσεώς τους –γεγονός τιμητικό για τον ελληνικό Τύπο


Στην μακροχρόνια πορεία τους στο ελληνικό δημοσιογραφικό τοπίο, η Εστία και η Ναυτεμπορική διακρίθηκαν για τον σεβασμό του αναγνώστη και της πληροφόρησής του κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο. Έτσι, αμφότερες οι εφημερίδες διαχώριζαν και διαχωρίζουν σχολαστικά την είδηση από το σχόλιο και αποφεύγουν επιμελώς να στηρίζουν την προβολή της ειδησεογραφίας τους με τίτλους λαϊκίστικούς και φοβικούς.
Στην μακροχρόνια πορεία τους στο ελληνικό δημοσιογραφικό τοπίο, η Εστία και η Ναυτεμπορική διακρίθηκαν για τον σεβασμό του αναγνώστη και της πληροφόρησής του κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο. Έτσι, αμφότερες οι εφημερίδες διαχώριζαν και διαχωρίζουν σχολαστικά την είδηση από το σχόλιο και αποφεύγουν επιμελώς να στηρίζουν την προβολή της ειδησεογραφίας τους με τίτλους λαϊκίστικούς και φοβικούς.
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μία πολιτική εφημερίδα, η Εστία, συμπληρώνει φέτος 120 χρόνια ζωής. Την ακολουθεί δε μία οικονομική εφημερίδα, η Ναυτεμπορική, με 90 Μαΐους πίσω της. Αμφότερες οι επέτειοι πιστοποιούν ότι ο ελληνικός Τύπος έχει σοβαρές αντοχές, από τις οποίες αντλούνται και σημαντικά διδάγματα. Τόσον η Εστία όσο και η Ναυτεμπορική έχουν ένα κοινό, αλλά και σημαντικό, χαρακτηριστικό: πρόκειται για δύο ποιοτικές εφημερίδες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η ποιοτική δημοσιογραφία αντέχει στον χρόνο, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται για να οδηγηθεί στον γκρεμό.

Το ερώτημα όμως είναι αν η ποιοτική εφημερίδα έχει μέλλον. Και η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη. Στην σημερινή ψηφιακή εποχή η δημοσιογραφία αλλάζει και αυτή δραματικά, γεγονός που μεταβάλλει και τον ρόλο της εφημερίδας.

Στην μακροχρόνια πορεία τους στο ελληνικό δημοσιογραφικό τοπίο, η Εστία και η Ναυτεμπορική διακρίθηκαν για τον σεβασμό του αναγνώστη και της πληροφόρησής του κατά τον πλέον έγκυρο τρόπο. Έτσι, αμφότερες οι εφημερίδες διαχώριζαν και διαχωρίζουν σχολαστικά την είδηση από το σχόλιο και αποφεύγουν επιμελώς να στηρίζουν την προβολή της ειδησεογραφίας τους με τίτλους λαϊκίστικούς και φοβικούς. Στο δε επίπεδο της αρθρογραφίας, οι δύο εφημερίδες δεν έχουν τίποτε απολύτως να ζηλέψουν από ποιοτικής πλευράς από τα πιο φημισμένα φύλλα της Ευρώπης και της Αμερικής. 

Στις στήλες της Εστίας έχουν φιλοξενηθεί τα πιο λαμπρά ονόματα του ελληνικού πνευματικού χώρου –από τον Γ. Δροσίνη, που ίδρυσε την εφημερίδα, και τον Κωστή Παλαμά, έως τους Αλ. Παπαδιαμάντη, Εμ. Ροΐδη, Α. Καρκαβίτσα, Γ. Πολίτη, Π. Νιρβάνα, Αδ. Κύρου, Αχ. Κύρου, Κ. Κύρου, Μ. Λιδωρίκη, Ν.Πετμεζά, Ι. Σβορώνο, Ν. Μπενάκη, κ.α. Στην δε Ναυτεμπορική έχουν αρθρογραφήσει περιώνυμοι Έλληνες και ξένοι οικονομολόγοι-αρθρογράφοι, όπως οι Ξεν. Ζολώτας, Αγγ. Αγγελόπουλος, Κυρ. Βαρβαρέσος, Αλ. Πεσμαζόγλου, Δημ. Γερμίδης, Καρ. Αρλιώτης, Τζότζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρεϋ Σακς, Εμμ. Τσουδερός, κ.α. 

Με ιδρυτές τους Πάνο και Τζώρτζη Αθανασιάδη, η Ναυτεμπορική διευθύνεται σήμερα από τις τρεις κόρες του τελευταίου, Μαριέττα, Ειρήνη και Αγγέλα, με γενικό διευθυντή τον Γιάννη Περλεπέ και διευθυντή σύνταξης τον Νίκο Φραντζή. 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Νίκος Φραντζής, «οι αρχές που παρέδωσαν στην εφημερίδα οι ιδρυτές της, Πάνος και Τζώρτζης Αθανασιάδης, στις επόμενες γενιές εκδοτών και εργαζομένων τεκμηριώνουν μία σύγχρονη ισχυρή επιχειρηματική παρουσία, επιβεβαιώνοντας ότι η προσωπικότητα μιας επιχείρησης, όταν έχει δομηθεί εξ αρχής με τις σωστές βάσεις των απαραίτητων συστατικών, υπερβαίνει ανθρώπους και εποχές. Στο κατώφλι της δέκατης δεκαετίας της ζωής της, η Ναυτεμπορική έχει το προνόμιο και την ευθύνη να κοιτάζει πίσω της σε τόσο ιστορικό βάθος που λίγες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να το κάνουν. Ταυτόχρονα, δικαιούται να κοιτάζει εμπρός με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των τελευταίων ετών».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Ζαούσης, διάδοχος στην διεύθυνση της Εστίας των Άδωνι Κύρου, Αχιλλέα Α. Κύρου, Κύρο Α. Κύρου και Άδωνι Κ. Κύρου (1898-1997), υπογραμμίζει ότι μεγάλη αρετή της ιστορικής εφημερίδας είναι ο σεβασμός της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η από μέρους της αναγνώριση των όποιων λαθών της. Εξάλλου, αυτές τις αρετές της Εστίας αναγνωρίζουν και οι πολυάριθμοι επώνυμοι αναγνώστες της σε συγχαρητήριες επιστολές τους προς την εφημερίδα, με πρώτον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο πολίτη της χώρας κ. Κάρολο Παπούλια.
Από την πλευρά μας, ευχή μας είναι αυτές οι δύο ιστορικές εφημερίδες να μπορέσουν να προσαρμοσθούν στο νέο περιβάλλον και να ανταποκριθούν έτσι και στις ποικίλες δημοσιογραφικές και εκδοτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

________________
Από: EBR - Δημοσίευση: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου