~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015

«Ελευθεροτυπία»: η θριαμβική διαδρομή και η άδοξη πτώση της

Δεν αξιώθηκε να σαραντίσει…


19.07.2015,
Συντάκτης: Δημήτρης Γκιώνης*
Αισθάνομαι κάπως περίεργα σήμερα καθώς γράφω για τα 40 χρόνια από την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» - που δεν πρόλαβε, δυστυχώς, να τα συμπληρώσει. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1975 και «εξέπνευσε» πέρσι τον Νοέμβριο, 8 χρόνια μετά τον θάνατο (2006) του εκδότη της, Χρήστου Τεγόπουλου, και την καταστροφική διαχείριση των εκ του νόμου κληρονόμων του.
Αισθάνομαι κάπως περίεργα, επειδή στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη όπου στεγάζεται σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» στεγαζόταν τότε η «Ελευθεροτυπία» (που έκτοτε άλλαξε και άλλες στέγες: Πανεπιστημίου, ξανά Κολοκοτρώνη, για να καταλήξει στο ιδιόκτητο του Νέου Κόσμου, που τώρα παραμένει κατάκλειστο, ανάμνηση ενός ένδοξου παρελθόντος). Μια εφημερίδα (η παρούσα) που, θα ’λεγα, ώς έναν βαθμό, αποτελεί συνέχεια εκείνου του εγχειρήματος, για τον πρόσθετο λόγο ότι στους συντάκτες της περιλαμβάνονται μερικοί που έζησαν το «θαύμα» της «Ελευθεροτυπίας» - κάποιοι μάλιστα από το πρώτο φύλλο (όπως η ταπεινότητά μου).
Πρωτοπόρα
Η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά την έκδοση της εφημερίδας της μιας ημέρας, της «Αδέσμευτης Γνώμης», οργάνου της ΕΣΗΕΑ (με διευθυντή τον Κώστα Νίτσο), που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη 15ήμερη απεργία που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ διεκδικώντας (και πετυχαίνοντας), έπειτα από τη δοκιμασία της χούντας, την ικανοποίηση από το εκδοτικό κατεστημένο καίριων αιτημάτων του δημοσιογραφικού κλάδου.
Αιτήματα ωστόσο που η «Ελευθεροτυπία» είχε κατακτήσει από το πρώτο φύλλο, καθώς υπήρξε πρωτοπόρα σε πολλά: Ηταν η πρώτη που επέτρεψε στους συντάκτες της να εκφράζουν με την υπογραφή τους την όποια άποψη (αυτονόητα αποκλειόταν το φασισταριό). Η πρώτη που, ενώ είχε «υιοθετήσει» το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, του άσκησε, όταν έγινε κυβέρνηση, δριμύτατη κριτική (με το σύνθημα «Στηρίζουμε την Αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία»).
Η πρώτη απογευματινή εφημερίδα που έβγαλε κυριακάτικο φύλλο και το συνόδεψε αργότερα με περιοδικό (το «Ε»). Εβγαλε επίσης και τρίτο φύλλο, την ποιοτικότατη «Πρωινή Ελευθεροτυπία» (με διευθυντή τον Κώστα Νίτσο), που όμως ο Τεγόπουλος αποφάσισε να κλείσει επειδή «χτυπούσε» το απογευματινό φύλλο. Ηταν επίσης η πρώτη σύγχρονη εφημερίδα που άρχισε τις προσφορές με το «Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης» (χωρίς να υπολογιστεί ότι θα ερχόταν μια μέρα που οι περισσότερες εφημερίδες θα εξαρτούσαν την κυκλοφορία τους όχι τόσο από την ύλη όσο από τις προσφορές, που είναι και οι μόνες που διαφημίζονται). Η πρώτη με καθημερινά ένθετα και τόσες άλλες καινοτομίες, που της προσπόρισαν κύρος, υποδειγματικές εργασιακές συνθήκες για το προσωπικό της κι ένα ευρύτατο και πιστό αναγνωστικό κοινό.
Ηταν, για όσους δουλέψαμε σ’ αυτήν, η εφημερίδα που μας έκανε να αισθανόμαστε επαγγελματίες και υπερήφανοι. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού συνυπήρχαμε με «θηρία» της δημοσιογραφίας (οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν φύγει από τη ζωή): Λούης Δάνος, Γιάννης Κάτρης, Αλέκος Λιδωρίκης, Απόστολος Μαγκανάρης, ΚΥΡ, Φρέντυ Γερμανός, Φωφώ Βασιλακάκη, οι νεότεροι Γιώργος Βότσης, Σπύρος Καρατζαφέργης, Κώστας Χαρδαβέλας, Βαγγέλης Ψυρράκης. Κι άλλοι, τακτικοί και έκτακτοι επιφυλλιδογράφοι: Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Φίλιας, ο πρωτοπρεσβύτερος Γ. Πηρουνάκης. Και κάποια στιγμή ήρθε (από «Τα Νέα») ο Δημήτρης Ψαθάς.
Τα ποσοστά
Ο πρώτος διευθυντής, ο Αλέκος Φιλιππόπουλος (δεν ζει πλέον), είχε ζητήσει –και βεβαίωσε ότι οι εκδότες (τον πρώτο καιρό υπήρχε ως συνεκδότης και ο επιχειρηματίας Χρήστος Σιαμαντάς) είχαν αποδεχθεί– οι συντάκτες να μοιράζονται, πλην του μισθού, το 80% των κερδών της εφημερίδας. Δημιουργήθηκε κι ένας συνεταιρισμός, μολονότι φαινόταν εξωπραγματική η διανομή ενός τέτοιου ποσοστού. Επειδή, επιπλέον, αυτό σήμαινε ότι η εφημερίδα δεν θα έκανε επενδύσεις, δεν θα αναπτυσσόταν, ενώ δεν διευκρινιζόταν τι θα γινόταν σε περίπτωση χασούρας.
Απ’ ό,τι αποκαλύφθηκε ωστόσο λίγο αργότερα, ο Φιλιππόπουλος, είχε συνάψει με τους εκδότες συμφωνητικό με το οποίο εξασφάλιζε μόνο τον εαυτό του, πράγμα που όταν έγινε γνωστό οδήγησε στην απομάκρυνσή του από την εφημερίδα, οπότε και τα ποσοστά πέρασαν στη σφαίρα του μύθου (κάτι ανάλογο, πάντως, πραγματοποιεί, ως συνεταιριστική, η παρούσα εφημερίδα). Τον διαδέχθηκε, επί 31 αδιατάρακτα χρόνια, ο Σεραφείμ Φυντανίδης (έφυγε πρόσφατα από τη ζωή), ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τους κληρονόμους και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει. Απόπειρες έκτοτε να αναβιώσει η εφημερίδα δεν ευοδώθηκαν, με θύματα τους εργαζόμενους και τον έντυπο δημοσιογραφικό λόγο.

Στο πλαίσιο

Κυρίαρχο το ΟΧΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, αλλά αυτό που μας φόρτωσαν οι εταίροι τρισχειρότερο. Για μια ακόμη φορά εκτιμήθηκε, προφανώς, από πλευράς μας ως το λιγότερο χειρότερο. Το οποίο όμως πού θα μας οδηγήσει με τη διάσπαση των κυβερνώντων και τις ετερόκλητες «συμμαχίες»; Παρακολουθώ και δυσκολεύομαι να μαντέψω. Οπότε σταματώ εδώ, καθ’ ότι, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν αρμοδιότερες στήλες, τα γεγονότα τρέχουν και πώς να τα προλάβω, Τετάρτη βράδυ;
Σκέφτομαι ωστόσο τι θα γινόταν αν τα εν όψει μέτρα τα αποδεχόταν μια άλλη κυβέρνηση (η Ν.Δ. π.χ.) και πώς θα αντιδρούσε μια αντιπολίτευση (ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ.). Βολική σε κάθε περίπτωση η θέση της αντιπολίτευσης. Εκεί η Αριστερά είναι που διαπρέπει. (Γιατί βιάστηκε να γίνει εξουσία; Δεν άφηνε τον άλλο να βγάλει πρώτα τα κάστανα;)
Και περνάω στον πολιτισμό, όπου, παρά τις ματαιώσεις, υπάρχουν κάποιες ανθεκτικές εστίες. Οπως η συναυλία με «Αξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη, την περασμένη Τρίτη στο Ηρώδειο. Το αδιαχώρητο, από κοινό κάθε ηλικίας, με παρόντα τον συνθέτη που, παρά τα προβλήματα υγείας, έδειχνε να απολαμβάνει την απήχηση. Η ορχήστρα της ΚΟΑ, πολυπληθής χορωδία (συν το κοινό), Λουκάς Καρυτινός στο πόντιουμ, Γιώργος Νταλάρας στο τραγούδι – άπαντες άψογοι. Αξιζε να επαναληφθεί.
Ωστόσο υπάρχει και συνέχεια Θεοδωράκη, καθότι τα 90χρονά του: «Κάντο Χενεράλ» 25 και 27 τρέχοντος στο Λαύριο, στο εκεί Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και συναυλία με τραγούδια του, 29 Ιουλίου (ημέρα των γενεθλίων του) στον Κήπο του Μεγάρου. Κάτι περισσότερο το άλλο Σάββατο.
ΚΑΙ… «… τα τέρατα έπαιρναν την όψη ανθρώπου» (από το «Αξιον Εστί»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου