~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Το Αλμα προς μια αλλιώτικη δημοσιογραφία

efimerides.jpg

AP PHOTO / ALVARO BARRIENTOS
Της
Χριστίνας Πάντζου *

Oταν ενώνονται πολλοί, σπουδαία πράγματα μπορεί να συμβούν.
Με αυτή την πεποίθηση, 20 Μέσα από διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας, διαφορετικής θεματικής και μορφής (έντυπο, διαδίκτυο, βίντεο, ραδιόφωνο, φωτογραφία κ.λπ.) ενώνονται και συνεργάζονται καθένα με το δικό του τρόπο για να κάνουν μέσα στο 2017 «Το Αλμα» (El Salto): ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης χρηματοδοτημένο αποκλειστικά από τον κόσμο.
Ή, όπως λένε οι ίδιοι, «ένα νέο μέσο συλλογικής ιδιοκτησίας», το οποίο μέσα από μια εκστρατεία έξι μηνών ελπίζει να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για τη δημιουργία του.
Εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη υπογράψει το Μανιφέστο τους για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής δημοσιογραφίας, που βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές: οικονομική ανεξαρτησία από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, δημοκρατική και οριζόντια λειτουργία, ποιότητα και εγκυρότητα, συνεργασία αντί για ανταγωνισμό.
Το «El Salto», λένε οι εμπνευστές του, είναι πολύ περισσότερο από ένα δίκτυο.
Είναι ένα Μέσο των Μέσων. Είναι μία πρόταση για μια διαφορετική ενημέρωση μέσα από ένα ΜΜΕ που βασίζεται σε διαφορετικές μορφές συνεργασίας και ένταξης από Μέσα που μοιράζονται πόρους, ιδέες, εξειδίκευση: από κοινές έρευνες και κάλυψη θεματικών έως μια κοινή διαδικτυακή πύλη.
Καθένα από τα υπάρχοντα Μέσα έχει επιλέξει τον δικό του βαθμό εμπλοκής στο «El Salto».
Κορμός του εγχειρήματος είναι το δεκαπενθήμερο περιοδικό «Diagonal», που από τις 15 Δεκεμβρίου σταμάτησε την έκδοσή του και έκτοτε η ομάδα του ασχολείται με την υλοποίηση του νέου Μέσου που, εκτός από διαδικτυακή πλατφόρμα, ραδιόφωνο και web TV θα εκδίδει και ένα μηνιαίο περιοδικό.
Το ηλεκτρονικό περιοδικό κριτικής και κοινωνικής οικονομίας «El Salmón Contracorriente» θα συντονίσει την οικονομική θεματική του νέου Μέσου, διατηρώντας ωστόσο την αυτονομία του.
Οπως ακριβώς και το φεμινιστικό περιοδικό «Pikara» που αναλαμβάνει τη γυναικεία θεματική.
Το μηνιαίο συνεταιριστικό περιοδικό «La Marea», που επίσης διατηρεί την έκδοσή του, συνεισφέρει δημοσιογραφικές έρευνες σε βάθος, ενώ τοπικά δημοσιογραφικά δίκτυα θα καλύπτουν το επαρχιακό ρεπορτάζ.
Μια ομάδα με περισσότερους από δέκα επαγγελματίες της κοινοτικής ραδιοφωνίας έχει ήδη δημιουργήσει την Ομάδα Ράδιο του «Εl Salto», ενώ τα βίντεο συντονίζει η ομάδα του SiberiaTV, όπου συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες του οπτικο-ακουστικού χώρου, γνωστοί για την πολιτική τους σάτιρα.
Πέρα από το μοίρασμα ενός κοινού ιστότοπου και της πλατύτερης διάδοσης του περιεχομένου, ένας από τους στόχους του νέου Μέσου είναι να συγκεντρώσει πόρους για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οπτικο-ακουστικής παραγωγής, δίνοντας βήμα σε νέους παραγωγούς.
Η ιδέα έχει ενθουσιάσει πολλούς και κάθε εβδομάδα προστίθενται και νέα Μέσα.
Ανάμεσά τους και κάποια διεθνή, όπως τα Desinformémonos (Μεξικό), La Vaca(Αργεντινή), Brecha (Ουρουγουάη), με τα οποία έχουν υπάρξει συμφωνίες συνεργασίας και ανταλλαγής περιεχομένων και συντονισμού κοινής θεματικής και ερευνών.
Το πρώτο τους στοίχημαΜέσα σε ένα εξάμηνο να φτάσουν τα 10.000 μέλη-εταίρους.

Αποσπάσματα από το Μανιφέστο του «El Salto»

Μας λένε: Ανταγωνίσου, είναι η λογική της αγοράς.
Απαντάμε: Ας συνεργαστούμε, ας λειτουργήσουμε διαφορετικά.
Μας λένε: Για να υπάρχει τάξη πρέπει να υπάρχει ιεραρχία.
Απαντάμε: Για να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει οριζόντια δομή, καλός συντονισμός και συλλογική ευφυΐα.
Μας λένε: Οποιος πληρώνει έχει πρόσβαση στα περιεχόμενα.
Απαντάμε: Ολη η πληροφόρηση πρέπει να είναι προσβάσιμη από την πρώτη στιγμή. Οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν πρέπει να περιορίζουν το δικαίωμά μας στην ενημέρωση.
Μας λένε: Είναι αναπόφευκτο να χρηματοδοτείσαι με διαφήμιση από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλιώς η ενημέρωση δεν είναι βιώσιμη.
Απαντάμε: Ας κάνουμε ένα μέσο συλλογικής ιδιοκτησίας. Η πραγματική ανεξαρτησία κατακτάται όταν δεν εξαρτάσαι από μεγάλους διαφημιστές, ιδίως αν είναι πολυεθνικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν το περιεχόμενό σου.
Μας λένε: Τα «χορηγούμενα περιεχόμενα» συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και δεν βλάπτουν κανέναν.
Απαντάμε: Να πουλάς διαφήμιση σαν να ήταν ενημέρωση δεν είναι ηθικό, διαστρεβλώνει την ιδέα της δημοσιογραφίας και σημαίνει εξαπάτηση του κοινού.
Μας λένε: Οσο πιο υψηλή και εξειδικευμένη η θέση του στην ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερος και ο μισθός, είναι λογικό.
Απαντάμε: Ας σπάσουμε τη λογική του ό,τι είναι αναπαραγωγικό είναι και παραγωγικό, και πάλι οριζόντια δομή και μισθολογική ισότητα: πολλές αόρατες δουλειές είναι απαραίτητες για να προχωρήσει ένα μέσο ενημέρωσης, ας είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο.
Μας λένε: Μειώστε κόστη όσο μπορείτε.
Απαντάμε: Πιστεύουμε ότι τα κόστη δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μοίρασμα του εντύπου με ποδήλατα και βιωσιμότητα της ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασής μας.
Μας λένε: Η αντικειμενικότητα και η επαγγελματικότητα πάνε μαζί.
Απαντάμε: Η αντικειμενικότητα δεν υπάρχει, το τίμιο είναι να εξηγείς από ποια πλευρά γράφεις και βλέπεις την πραγματικότητα. Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο, θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνική αλλαγή, στον μετασχηματισμό της πραγματικότητας με ποιοτικά περιεχόμενα.
Μας λένε: Αδύνατο.
Απαντάμε: Ηδη το κάνουμε.
Ας κάνουμε «Το Αλμα» (Εl Salto).
 Περισσότερα στο saltamos.net


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ενας χρόνος στις πρώτες σελίδες
Μια εφημερίδα που ρεμβάζει - αλλά δεν χάνεται
Στην Κολοκοτρώνη 8 το συνεταιριστικό πείραμα καρέ καρέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου