~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ (1911-1995) - «Στα επτά χρόνια που έζησε η εκδότρια της «Καθημερινής» στην Αγγλία δεν άφησε να περάσει ούτε μέρα χωρίς να κάνει κάτι εναντίον της δικτατορίας...»

Dionisis Vitsos
ΑΘΗΝΑ

«Ο αγρότης, ο ψαράς, ο άνθρωπος του χωριού, είναι γεννημένοι πρίγκιπες. Αλλά όσο ο Έλληνας προχωρεί προς την πόλη, μαθαίνει το συμφέρον, τα λεφτά, την κομπίνα. Χάνει τις αξίες του και γίνεται λούστρος...»

ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ(1911-1995) Δημοσιογράφος και εκδότρια των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή», που πρωταγωνίστησε στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας μας για δεκαετίες.
~~~
[«Παιδί χωρισμένων γονιών, είχε μεγαλώσει με τη συνονόματη γιαγιά της, την Ελένη Αγγέλου Βλάχου, μια Κεφαλλονίτισσα διάσημη στην εποχή της χαρτοπαίκτρα και κακο-νοικοκυρά.
[...] Αυτή η ιδιόρρυθμη γιαγιά άφησε την εγγονή της, που δεν ήθελε να φορέσει παπούτσια, να περπατάει ξυπόλητη ως τα πέντε της χρόνια και παρέλειψε να τη στείλει στο σχολείο...


Έγραφε απλά και χαριτωμένα χωρίς έπαρση. Έγραφε προ πάντων με διαυγή ελληνικά που τα είχε μάθει μόνη της, εμπειρικά, γιατί δεν είχε πάει ποτέ σε ελληνικό σχολείο. Τα χειρόγραφά της, δημιουργούσαν συχνά προβλήματα στο τυπογραφείο. Είχε κακό γραφικό χαρακτήρα και ήταν ανορθόγραφη. Με συγκαταβατικό ύφος ένας διορθωτής της «Καθημερινής» είχε ρωτήσει κάποτε, «κυρία Βλάχου, εδώ γράφετε «κτυπώ» και παρακάτω «χτυπώ». Ποιο από τα δύο να κρατήσω»; «Και τα δύο» ήταν η απάντηση. «Η κυρία κτυπάει το κουδούνι. Ο μαραγκός χτυπάει το σφυρί». 
[...] Όταν έγραφε, ωστόσο, η Ελένη Βλάχου, ήξερε να προβιβάζει την καθημερινότητα σε γεγονός. Και καυτηρίαζε την ελληνική πραγματικότητα, με εξυπνάδα και χιούμορ. Όπως υπογράμμισαν στη νεκρολογία της οι «Τάιμς» του Λονδίνου, «έλεγε στους Έλληνες πράγματα που κανείς άλλος δεν τολμούσε να πει». Τα κείμενά της κυλούσαν σαν νερό. Αλλά ύστερα από κάθε χρονογράφημα, το καλαθάκι δίπλα στο γραφείο της γέμιζε σκισμένα χειρόγραφα. Προσπαθούσε να μην το κάνει διδακτικό το γραπτό της. Προ πάντων να μην το κάνει βαρετό... Έγραφε όπως μιλούσε. Κι έγραφε πάντα με θάρρος. Το ίδιο θάρρος που την οδήγησε εκείνο το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου του 1967 να κλείσει αυθόρμητα τις εφημερίδες της.
Το 1952, μετά το θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου Βλάχου, η Ελένη Βλάχου κατέθεσε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα και ζήτησε τη διαγραφή της από την ΕΣΗΕΑ, θεωρώντας ασυμβίβαστη την ιδιότητα του δημοσιογράφου με εκείνη του ιδιοκτήτη της εφημερίδας.
[...] Ήταν δύσκολος χαρακτήρας, με αντιφάσεις και ελαττώματα. Τα ελαττώματά της πάντως, δεν ήταν αυτά που της καταμαρτυρούσαν. Τη θεωρούσαν π.χ. σνομπ. Έλεγε όμως αδιάκοπα: «Ο αγρότης, ο ψαράς, ο άνθρωπος του χωριού, είναι γεννημένοι πρίγκιπες. Αλλά όσο ο Έλληνας προχωρεί προς την πόλη, μαθαίνει το συμφέρον, τα λεφτά, την κομπίνα. Χάνει τις αξίες του και γίνεται λούστρος...». Τη θεωρούσαν επίσης απρόσιτη. Η πόρτα του γραφείου της όμως ήταν πάντα ανοιχτή. Μπορούσε ο καθένας να τη δει, να της μιλήσει, ακόμα και να τη δολοφονήσει. Μέτρα προστασίας δεν υπήρχαν...
~~~
Στα πολλά χρόνια που εργάστηκα στην «Καθημερινή», τα περισσότερα στο διπλανό της γραφείο, μία φορά μόνο είδα κλειστή την πόρτα της. Όταν τη ρώτησα ποιος ήταν ο επισκέπτης της, «Ο Χρόνης Μίσσιος»! μου είπε, «τα είπαμε σαν αδέλφια...». Δε γνωρίζω τον κ. Χρόνη Μίσσιο και δεν έχω διαβάσει το πολύκροτο βιβλίο του «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Γνωρίζω όμως ότι η Ελένη Βλάχου σεβόταν τη διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό και ήταν εκείνη, η χαρακτηρισμένη εκπρόσωπος Δεξιάς που, όταν κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στην επί των Εξωτερικών Επιτροπή της Αμερικανικής Γερουσίας, αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη «κομμουνιστικού κινδύνου» στην Ελλάδα, κάτι που όπως θυμάστε υπήρξε το πρόσχημα της χούντας για να κατεβάσει τα τανκς στο Σύνταγμα.
~~~
Με τον απλό και άμεσο τρόπο της, η Ελένη Βλάχου, έλεγε ότι, «κανείς δεν ξέρει τι έχει μέσα η Κόκα – Κόλα. Είναι εφτασφράγιστο μυστικό. Όλοι, ξέρουμε τι έχει μέσα μια επιτυχημένη εφημερίδα! Έχει καλά γραμμένα κείμενα». 
~~~
Βαριά άρρωστος ο Σουρής τής είχε πει: «Ελένη μου, σε συγχωρώ για τους μπακλαβάδες σου...». 
~~~
Μια παραμονή Χριστουγέννων, καθώς έφευγε βιαστική για κάποια χαρτοπαικτική συγκέντρωση, πέταξε στην υπηρέτρια την εντολή «αν έρθει ο γάλος (η γαλοπούλα) βάλε τον στο υπόγειο». Σε λίγο ήρθε κάποιος κύριος. «Ποιος είσαστε;» ρώτησε η οικιακή βοηθός. «Ο Γκάλλος» απάντησε. Και τότε, εκείνη κατάφερε με σπρωξιές να κλειδώσει στο υπόγειο το Γγάλλο πρέσβη, που είχε περάσει για να ευχηθεί. Και να τον κρατήσει εκεί ώς το βράδυ που εδέησε να επιστρέψει η οικοδέσποινα... [...]
~~~
Το κλείσιμο των εντύπων της ήταν μια πράξη καταστροφική για την ίδια, αλλά έσωσε την τιμή της συντηρητικής παράταξης. Η απουσία της «Καθημερινής» και της «Μεσημβρινής» από τα περίπτερα ειδοποιούσε ότι οι σφετεριστές της εξουσίας δεν εκπροσωπούσαν τίποτα και κανέναν. Το πρώτο πλήγμα που δέχτηκε η δικτατορία δόθηκε από την Ελένη Βλάχου. Και εκτιμήθηκε ευρύτατα προ πάντων στο εξωτερικό. Γιατί στην Ελλάδα, μετά την πρώτη έκπληξη άρχισε η αμφισβήτηση: «Δεν ήθελε τους συνταγματάρχες, γιατί ήθελε τους στρατηγούς...». Στην πραγματικότητα, η Ελένη Βλάχου δεν ήθελε την Ελλάδα στο γύψο. Και προ παντός, δεν ήθελε τη λογοκρισία.
Το απέδειξε έμπρακτα όταν εξευτέλισε για δεύτερη φορά τους συνταγματάρχες που την είχαν θέσει σε κατ’ οίκον κράτηση, με τρεις αστυνομικούς να φρουρούν το διαμέρισμά της, της οδού Μουρούζη, - έναν στην είσοδο της πολυκατοικίας, έναν έξω από την πόρτα του διαμερίσματος και έναν στην ταράτσα -, όταν ακούστηκε ένα βράδυ να μιλάει από την Ελληνική Υπηρεσία του BBC.
Υπολογίζοντας στο σκοτάδι και σε μια σκάλα από αλουμίνιο που είχαν ακουμπήσει στον τοίχο της διπλανής βεράντας, της γλύπτριας Ναταλίας Μελά, για να μικρύνει τα τριάμισι μέτρα ύψος που χώριζαν τη μεσοτοιχία, η Ελένη Βλάχου κρεμάστηκε στο κενό, πάτησε στη σκάλα και δραπέτευσε από το διπλανό διαμέρισμα που είχε έξοδο και από τη φρουρούμενη οδό Μουρούζη, αλλά και από την ελεύθερη και γεμάτη κίνηση πάντα, οδός Βασιλίσσης Σοφίας.
~~~
Ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Λούνδρας, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, ήρωας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κλείστηκε για ένα χρόνο στις Φυλακές Κορυδαλλού και μάλιστα στην απομόνωση.
Στα επτά χρόνια που έζησε η εκδότρια της «Καθημερινής» στην Αγγλία δεν άφησε να περάσει ούτε μέρα χωρίς να κάνει κάτι εναντίον της δικτατορίας.
Έβγαλε ένα αγγλόφωνο αντιστασιακό περιοδικό, πήρε μέρος σε συνέδρια, μίλησε σε Πανεπιστήμια, έγραψε δύο βιβλία και πάμπολλα άρθρα, εμφανίστηκε αμέτρητες φορές στην τηλεόραση και μίλησε από ραδιόφωνα. Είχε γίνει πασίγνωστη. 
...ένας οδηγός ταξί τής είπε κάποτε, «ξέρω πως το όνομά σου είναι Helen, darling. Το επίθετο δε θυμάμαι...».
~~~
Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε παραδεχτεί ανεπιφύλακτα ότι «ένας άντρας αντιτάχθηκε στη χούντα κι αυτός ήταν μια κυρία».
~~~
Κι ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την έλεγε «αντρειωμένη», κάτι που νομίζω ότι της άρεσε περισσότερα απ’ όλα».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, Δημοσιογράφος (Καθημερινή, ΕΡΤ, BBC και συγγραφέας)

Από ομιλία κατά τη συζήτηση με θέμα «Δημοσιογραφία της Ενημέρωσης και Δημοσιογραφία του Εντυπωσιασμού» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, 2009.
~~~~~~

Η Ελένη Βλάχου στην Ζάκυνθο του 1953
 (Η κυρία αριστερά με το εμπριμέ φόρεμα και με το μαντήλι στο κεφάλι )......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'



Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου