~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Ο ημερήσιος επαρχιακός Τύπος διέρχεται μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του


Στην υπεράσπιση του επαρχιακού Τύπου
Γράφει: Αντώνης Σκαμνάκης*

Ο ημερήσιος επαρχιακός Τύπος διέρχεται μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του μετά από μία φάση σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Ανάπτυξη πολλαπλή και πολυεπίπεδη, επικεντρωμένη στον τομέα των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες, σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές, στο περιεχόμενο και κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο επαρχιακός Τύπος μετατράπηκε από συνώνυμο της καθυστέρησης και της υπανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας των δεκαετιών του ‘50 και ‘60 σε έναν ιδιαίτερα δυναμικό επικοινωνιακό χώρο έκφρασης των τοπικών κοινοτήτων, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της δημόσιας σφαίρας με σημαντικές προεκτάσεις στο επίπεδο της κριτικής στη λειτουργία των θεσμών. Σημαντική η συμβολή του επίσης, καθώς αναβαθμιζόταν, ως αντίβαρο στις ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης στο χώρο των Μ.Μ.Ε., οι οποίες εξακολουθούν να απειλούν τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό.
Η διεθνής, όμως, οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την εσωτερική ύφεση που διέρχεται η ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων εφημερίδων της περιφέρειας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άμεσης επιβίωσης, γεγονός το οποίο διεμβολίζει όλα τα θετικά στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την πρόσφατη αναπτυξιακή του πορεία.
Τα έσοδα των εφημερίδων έχουν ελαχιστοποιηθεί αφενός εξ αιτίας της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου εξ αιτίας της αναστολής των διαφημιστικής προβολής του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ούτως ή άλλως, τουλάχιστον ως προς την κατανομή της, ήταν πάντα προβληματική.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες εφημερίδες της περιφέρειας κατά τη φάση της ανάπτυξης προχώρησαν σε επενδύσεις, σε αρκετές περιπτώσεις μέσω δανειοδοτήσεων, δημιουργεί σήμερα έναν ασφυκτικό κλοιό εφόσον τα έσοδα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου οι επιπτώσεις της έλευσης των νέων τεχνολογιών δεν έχουν ακόμα επιδράσει στο χώρο. Οι εξελίξεις αυτές μοιραία θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη του αναγνωστικού κοινού, το οποίο σταδιακά θα περάσει από την έντυπη ανάγνωση στην ανάγνωση της δικτυακής εφημερίδας, πάροχος πλέον ταυτόχρονων εφαρμογών κειμένου, ήχου και εικόνας.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το αναγνωστικό κοινό μετατοπίζεται από τις παραδοσιακές μορφές ενημέρωσης στις νέες δικτυακές πύλες πληροφόρησης, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο. Αν στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 αυτό φάνταζε μακρινό, σήμερα είναι πιο πολύ κοντά μας. Οι εφημερίδες της περιφέρειας πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα σοβαρότατα προβλήματα.
Αλλά έως τότε και θεωρώντας δεδομένη την προετοιμασία αυτή, πρέπει να λυθούν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε ένα πρόγραμμα πέντε σημείων, η ΑΜΕΣΗ υλοποίηση των οποίων εναπόκειται εξ ολοκλήρου στην πολιτική ηγεσία.
Μολονότι η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία τεράστια κρίση, που προέρχεται αφενός από τις ίδιες τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας και των αδηφάγων νεοφιλελεύθερων αγορών και αφετέρου από την εκτεταμένη εσωτερική διαφθορά ως αποτέλεσμα της ιστορικής κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων, δεν πρέπει να αφήσει το χώρο να συρρικνωθεί και πολύ περισσότερο να εξαφανιστεί. Διότι τότε η ελληνική κοινωνία και δημοκρατία θα απολέσει έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού και πολυφωνίας.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα άμεσης δανειοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί σε βάθος δεκαετίας με εγγυήσεις αποπληρωμής. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με ειδική ρύθμιση δεδομένου των περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τραπεζιτικό σύστημα έχει σχεδόν κλείσει τη ροή παροχής δανείων.
Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την έναρξη της διαφημιστικής προβολής του ΕΣΠΑ διαμέσου της ενεργοποίησης των κωδίκων τεχνικής υποστήριξης των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων, τα οποία όμως δεν επιβαρύνουν το δημόσιο προϋπολογισμό. Οι επισημάνσεις που εδώ και χρόνια έχουν γίνει για τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατανομή της διαφημιστικής προβολής, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά, έτσι ώστε να παύσει πλέον η πελατειακή και αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου και κοινοτικού χρήματος.
Η αντιμετώπιση των διαφόρων μεσαζόντων, οι οποίοι ασκούν εκβιασμό στις μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις του περιφερειακού Τύπου, πρέπει να σταματήσει οριστικά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και κυρίως διαμέσου ενός πρωτοκόλλου τιμής μεταξύ των διαφημιστικών εταιρειών και των ενώσεων του κλάδου.
Τα κεκτημένα των έμμεσων κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν στη βάση της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κρατική αυτή παρέμβαση θετικού χαρακτήρα θα πρέπει να εξορθολογιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά, εξοικονομώντας ταυτοχρόνως πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν σε άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του κλάδου.
Τέλος, η κατάργηση των τυποκτόνων νόμων είναι ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, το οποίο πρέπει άμεσα να επιλυθεί με την παράλληλη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Τύπου και τον ορισμό του Συνηγόρου του Αναγνώστη, ενώ θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές κατάρτισης και επιμόρφωσης των επαγγελματιών του κλάδου ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου.
Χαιρετίζω τη συμπλήρωση των επτά χρόνων λειτουργίας της ημερήσιας εφημερίδας «Εμπρός» της Μυτιλήνης, σε ένα νησί με έντονες παραδόσεις στην έντυπη δημοσιογραφία, και πιστεύω ότι η παρουσία της εφημερίδας όχι μόνο συνέβαλε αλλά θα εξακολουθήσει να συμβάλλει στη διατήρηση των τοπικών πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και κυρίως στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

* Ο Αντώνης Σκαμνάκης είναι διευθυντής του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), του οποίου μέλος είναι η εφημερίδα «Εμπρός», εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
http://www.emprosnet.gr/Opinions/articles/?EntityID=0b7de2dc-cfbe-4e6c-859e-bd03ee391c90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου