~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010

Ερωτήματα για την επόμενη μέρα της "Ελευθεροτυπίας"


Σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση έχει εισέλθει εδώ και καιρό η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Όχι μόνο όσοι παρακολουθούν από απόσταση τις εξελίξεις αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προσπαθούν πλέον να αποκρυπτογραφήσουν τις "ανατρεπτικές" κινήσεις της Μάνιας Τεγοπούλου. Και αν αυτό φαντάζει δύσκολο, ιδιαίτερα για τους δημοσιογράφους της κάποτε "εφημερίδας των συντακτών" στόχος είναι (ή θα 'πρεπε να είναι) να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς τα κάθε είδους σενάρια που διακινούνται για το μέλλον της επιχείρησης πυροδοτούν την ανασφάλεια για τις συνθήκες δουλειάς και τις θέσεις εργασίας. Το τελευταίο επεισόδιο περιελάμβανε την απόλυση του διευθυντή σύνταξης Σήφη Πολυμίλη και την απομάκρυνση του εκδότη (και προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας) Θανάση Τεγόπουλου, αλλά και της οικονομικής διευθύντριας Αγλαΐας Σκλάβη, που ήταν προσωπική επιλογή της συνιδιοκτήτριας, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Κίτσου Τεγόπουλου.
Στις δύο συνελεύσεις των συντακτών την τελευταία εβδομάδα βγήκαν στην επιφάνεια οι συστηματικές και σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις της Μάνιας το τελευταίο διάστημα, που με τηλεφωνήματά της τις μεταμεσονύκτιες ώρες προσπαθούσε να μπλοκάρει την εκτύπωση και τη διανομή της εφημερίδας! Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι η απομάκρυνση ιδιαίτερα του Θανάση Τεγόπουλου στερεί από το "όχημα" της "Ελευθεροτυπίας" τα απολύτως απαραίτητα "αμορτισέρ" και "φρένα".

Όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της "Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος", "είναι άχαρο και αναποτελεσματικό να επιχειρήσει κανείς να ανακαλύψει τα 'πραγματικά ελατήρια' πίσω από τέτοιου είδους σπασμωδικές ενέργειες. Δεν έχει καμιά σημασία να ψάξει κανείς 'τι έχει στο μυαλό της' η εκ των ιδιοκτητών της 'Ε'. Ελάχιστη αξία έχουν και οι 'επιχειρηματικές' ή 'ψυχολογικές' ερμηνείες που δίνονται σ’ αυτή την επίδειξη αυταρχισμού. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ότι με τις κινήσεις αυτές διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό περιβάλλον στην εφημερίδα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν υπόδειγμα ισορροπημένων σχέσεων μεταξύ εκδότη, συντακτών και διευθυντικών στελεχών".

Μια εφημερίδα δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση: Στις πρόσφατες συνελεύσεις των συντακτών, παρά τις αποκλίσεις ερμηνείας των προβλημάτων, αλλά και τις πολιτικές ή προσωπικές αποχρώσεις, "βγήκε" αυθόρμητα από τους περισσότερους ένα "δεν πάει άλλο", "δεν μπορεί να δουλέψει κανείς με τέτοιες συνθήκες". Μίλησαν πολλοί συντάκτες που συνήθως αποφεύγουν ακόμη και να πάρουν μέρος σε συνελεύσεις.

"Στο φόντο" βρίσκεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της εφημερίδας, που δεν καλύπτεται από το πρόσφατο δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη, η πτώση της διαφήμισης και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με τις συνταξιοδοτήσεις, τις περικοπές των ενθέτων και την απομάκρυνση των συνεργατών. Ταυτόχρονα, παρά τις ζημιές που εμφανίζει η "Χ.Κ. Τεγόπουλος", οι ιδιοκτήτριες "τραβούν" τα τελευταία χρόνια ποσά της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ για αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου, επίπεδο "αμοιβής" που σπάνια συναντάς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις της αγοράς. Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια η "Χ.Κ. Τεγόπουλος" κάλυψε και τα σημαντικά χρέη της θυγατρικής Planatech, που κατασκευάζει φουσκωτά σκάφη (η οικονομική διευθύντρια φαίνεται να διαφώνησε με την τελευταία απόφαση, και αυτός ήταν μάλλον ο λόγος της απομάκρυνσής της). Η συμμετοχή Λαυρεντιάδη στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό τουλάχιστον 10% είναι ένας ακόμη γρίφος στο παζλ της "Ελευθεροτυπίας", καθώς στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων το ποσοστό του δεν εκπροσωπήθηκε καν.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα, χωρίς απάντηση από την πλευρά της ιδιοκτησίας μέχρι στιγμής, οι συντάκτες χαρακτηρίζουν "άδικη και ανεξήγητη" την απόλυση του Σήφη Πολυμίλη και ζητούν την ανάκλησή της. Αναφέρουν συγκεκριμένα: "Ζητούμε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας να μην παρεμβαίνει στη δημοσιογραφική λειτουργία ερήμην της διεύθυνσης και της βούλησης των εργαζομένων και να επαναφέρει στον εργασιακό μας χώρο την ομαλότητα και το αίσθημα της ασφάλειας, που έχουν κλονιστεί.

Ζητούμε από τη διεύθυνση να ασκήσει τα δικαιώματά της, διαφυλάσσοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και λειτουργία της εφημερίδας και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στο συντακτικό - δημοσιογραφικό έργο. Ζητούμε από την ιδιοκτησία να σεβαστεί όσα το ψήφισμα περιέχει και να πάρει θέση το επόμενο διάστημα.

Διατηρούμε το δικαίωμά μας να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο και σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό μας σωματείο σε οποιαδήποτε απόπειρα μελλοντικής παραβίασης των παραπάνω". Και η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται για πρώτη φορά από τους συντάκτες της "Ελευθεροτυπίας".

Παν. Τρικαλινός

*εφημ. "Η ΑΥΓΗ" Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου