~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Ο ρόλος των ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο

ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ 


γράφει ο Κυριάκος Σ. Κολοβός*

Η παντοδυναμία των ΜΜΕ είναι κοινά αποδεκτή. Ερευνητές διαπιστώνουν, από τη δεκαετία του 1960, ότι τα μέσα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά του κοινού τους. Μπορεί να τους δίνεται το ελαφρυντικό ότι δεν είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών καταστάσεων, αλλά είναι το εκκολαπτήριο στο οποίο θα αναπαραχθεί, θα πολλαπλασιαστεί μια στάση, μια ιδέα, και θα διανεμηθεί στο κοινό εν είδει καταναλωτικού προϊόντος.

Η σημασία των ΜΜΕ, και ιδιαίτερα της Τηλεόρασης, αναδεικνύονται κατά κόρον στις προεκλογικές περιόδους. Η φόρμουλα του Λάσγουελ, αν και διατυπώθηκε ως θεωρία το 1948, εντούτοις φαίνεται να υφίσταται στη σχέση πόμπου και δέκτη. Το ποιος, είπε τι, χρησιμοποιώντας ποιο κανάλι, σε ποιον απευθύνθηκε και με ποιο αποτέλεσμα, απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους επικοινωνητές, τους ανθρώπους της εικόνας και όλους όσοι ασχολούνται με τις καμπάνιες. Τα «5W», ή «5Π» κατά μια πιο ελληνική προσέγγιση, δεν αποτελούν μόνο προβληματισμό των επικοινωνιολόγων αλλά και των δημοσιογράφων που θέλουν να τηρούν τα στοιχειώδη σε ένα δημοσιογραφικό κείμενο.

Επικοινωνία και Δημοσιογραφία κατέχουν μιας καίριας σημασίας θέση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο καταναλωτής, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο αναγνώστης, ο ακροατής, ο τηλεθεατής, αναμένει το προϊόν που θα παραχθεί από τους δημοσιογράφους για να ενισχύσει την άποψή του ή να καταρρίψει κάποιους ισχυρισμούς. Επίσης, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που οι διαμορφωτές της εικόνας προσπαθούν να του περάσουν. Επιτυχημένος θα θεωρηθεί ο επικοινωνητής που θα διαμορφώσει ένα εύληπτο μήνυμα το οποίο θα επηρεάζει άμεσα το δέκτη, χωρίς δυσνόητα «ήξεις αφήξεις».

Συνεπώς, εντός πληθυσμού εντοπίζονται οι ομάδες-στόχοι και επιχειρείται ανάλυση του κοινωνικού και πολιτικού τους στάτους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποιοτικών ερευνών γνώμης, πέραν των ποσοτικών, οι οποίες δύνανται να καθορίσουν τη στρατηγική του επικοινωνητή. Το μοντέλο του Λάσγουελ ενισχύεται περαιτέρω προσθέτοντας σ’ αυτό τη διαδραστικότητα. Η γραμμικότητα, η κίνηση κατά το ευθύ, από τον πομπό στο δέκτη, μετατρέπεται πλέον σε αμφίδρομη σχέση. Με τη χρήση των νέων μορφών επικοινωνίας, των τεχνολογικών επιτευγμάτων, ο αρχικός λήπτης καθίσταται, αυτόματα, πομπός μέσω της διάδρασης. Η καταρχήν χρήση των τηλεφωνικών παρεμβάσεων στο ραδιόφωνο, και η σημερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσφέρουν τη δυνατότητα ώστε ο εις και μοναδικός, απομονωμένος άλλοτε πολίτης, να καταστεί ο κεντρικός πυρήνας εξάπλωσης νέων ιδεών και στάσεων.
Αυτές τις συμπεριφορές, προφανώς, θέλουν να επηρεάσουν τα επιτελεία των υποψηφίων για το ύπατο πολιτειακό αξιώμα ενός κράτους. Προσπαθώντας, ενίοτε, μέσω ανθρώπινων καρικατούρων, με χρήση γραφικών παραστάσεων και εύπεπτων συμβόλων. Προσαρμόζοντας τις σημερινές συνθήκες, σύμφωνα με την καπιταλιστική θεώρηση, κρύβοντας κάτω απ’ το χαλί τα πραγματικά προβλήματα και τις επερχόμενες σκληρές πολιτικές λιτότητας· χρησιμοποιώντας το απρόσωπο, αυτό που δεν έχει ταυτότητα, στην προσπάθεια κάλυψης της μαζικότητας. Άλλοι, πάλι, προβάλλοντας το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας, με τη συμμετοχή υπαρκτών προσώπων της καθημερινής πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τη ρεαλιστική προσέγγιση του σήμερα, διασαφηνίζοντας τι είναι αυτό που ακολουθεί, διασυνδέοντάς το με το παρελθόν.
Μια προεκλογική καμπάνια κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μέσω ποιοτικών ερευνών ο κάθε επικοινωνιολόγος  διαπιστώνει αν πέτυχε ή όχι. Η σπατάλη υπέρογκων ποσών δεν αποτελεί το προαπαιτούμενο της επιτυχίας. Αποτελεί, όμως, σοβαρό έρεισμα στο χώρο των ΜΜΕ. Διαπιστώνεται, σαφώς, ότι όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα στον τομέα της διαφήμισης θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τα ΜΜΕ. 
Καθήκον του πολίτη είναι να αναγνωρίζει την αλήθεια και το ψέμα. Να διακρίνει το λαϊκισμό από το εφικτό. Πρέπει να εντοπίζει ποιος έχει θέσει ως χρονικό του ορίζοντα την Κυριακή των εκλογών και ποιος θα δώσει την πραγματική μάχη για τον τόπο του από την επομένη.
Είναι αδήριτη ανάγκη ο ψηφοφόρος να μην γίνεται έρμαιο ή «πειραματόζωο» των επικοινωνιολόγων, ικανοποιώντας ευσεβείς πόθους, αναβαθμίζοντάς τους σε  διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Έκαστος εφ' ω ετάχθη!


____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου