~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ: Ενημέρωση, Επικοινωνία, Προπαγάνδα


Του Τάσου Τσακίρογλου*


ΜΜΕ (Ενημέρωση) – Πολιτική Επικοινωνία (Διαφήμιση) – Δημόσιες Σχέσεις. Οι τρεις αυτές κορυφές του τριγώνου συνθέτουν τη γέφυρα ή τον «ιμάντα μεταφοράς», όπως λέγαμε παλιότερα, των εκάστοτε κυβερνητικών μηνυμάτων προς τους πολίτες, με στόχο την «κατασκευή της συναίνεσης» μέσω αυτού που οι συστημικοί επικοινωνιολόγοι ονομάζουν «διαχείριση της αντίληψης» (perception management).
Η συντηρητική και ελιτίστικη αυτή προσέγγιση, η οποία έχει την καταγωγή της στις ΗΠΑ των αρχών του περασμένου αιώνα (Walter Lippman, Edward Bernays κ.λπ.), αντιμετωπίζει τον λαό (τις μάζες) ως μια «συγχυσμένη αγέλη», ανίκανη να κατανοήσει και πολύ περισσότερο να συμβάλει στην επίλυση των σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων. Πρεσβεύει μάλιστα την άποψη ότι σε κομβικές στιγμές κρίσης και μεγάλων αλλαγών ιστορικής κλίμακας, αντί να προχωρήσει το σύστημα σε δομικές αλλαγές στους κοινωνικούς θεσμούς, θα πρέπει η προπαγάνδα (στην υπηρεσία του καπιταλισμού) να αναπροσαρμόσει τη σκέψη του κοινού, το οποίο αντιδρά ή διεκδικεί.
Οπως ευφυώς το έχουν εκφράσει οι Pink Floyd στο τραγούδι τους «Brain damage» (Εγκεφαλική βλάβη), «πιάνεις το νυστέρι, κάνεις τις (απαραίτητες) αλλαγές και μου αναδιοργανώνεις το μυαλό, μέχρι να γίνω υγιής».
Οπως έχει διαπιστώσει ο Νόαμ Τσόμσκι, ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου το 2003 προετοιμάστηκε συστηματικά μέσω κανονικών επιχειρήσεων psy-war, δηλαδή ψυχολογικού πολέμου, με στόχο τις συνειδήσεις των Αμερικανών πολιτών.
Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, όπως λέει, το εντυπωσιακό δεν ήταν η κλίμακα, αλλά η υψηλής τεχνολογίας συνέργεια. Ηταν σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσεις πού τελείωνε το κράτος και πού ξεκινούσε η «τέταρτη εξουσία» (ΜΜΕ), καθώς και τα δύο εξέπεμπαν το ίδιο μονότονο (αλλά πειστικό) επιχείρημα: «Ο πόλεμος είναι αναγκαίος και αναπόφευκτος». Το επικοινωνιακό πρότυπο αυτού του τύπου της «ενημέρωσης» αποτέλεσε ο λεγόμενος «ενσωματωμένος δημοσιογράφος» (embedded journalist), ουσιαστικά ένας εγκάθετος του αμερικανικού Πενταγώνου, στο οποίο λογοδοτούσε ο ίδιος και τα αφεντικά του.
Η τωρινή κρίση στην Ελλάδα αποτελεί τη συνέχιση ενός άλλου (ταξικού) πολέμου, με οικονομικά μέσα. Η «ενσωματωμένη δημοσιογραφία» δίνει τα ρέστα της τα τελευταία χρόνια σε ρόλο απολογητή όλων των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της κυρίαρχης ελίτ, εκπέμποντας το ίδιο μονότονο (και πειστικό;) μήνυμα: «Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία και αναπόφευκτη». Ο ολοκληρωτικός χαρακτήρας αυτού του τύπου της «ενημέρωσης» έφτασε σε παροξυσμό με την απόλυτη δυσανεξία που έδειξε η δεξιο-δεξιά τρικομματική κυβέρνηση στη λειτουργία ακόμα και της φιλοκυβερνητικής ΕΡΤ.
Σε ένα κανάλι που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε το απόλυτο αρνητικό πρότυπο ενημέρωσης, αλλά, λόγω νομικών δεσμεύσεων και εγγυήσεων, διατηρούσε τον ελάχιστο παρονομαστή πλουραλισμού και παρουσίασης των «άλλων απόψεων».
Το μοντέλο που τώρα διαμορφώνεται και με την κατακρεούργηση της ΕΡΤ είναι αυτό ενός ιδιωτικού ενημερωτικού τομέα αντηχείου του χρήματος και των τραπεζών και ενός δημόσιου βραχίονα «φτωχού συγγενή», υποταγμένου στις ακροδεξιές φιγούρες του Μαξίμου και της Συγγρού.
Είναι καιρός οι πολίτες που δίνουμε τη μάχη για τη δημόσια τηλεόραση να διευρύνουμε το μέτωπο και κατά των «επιχειρήσεων πολεμικής προπαγάνδας σε καιρό ειρήνης», αλλά και κατά της διαπλοκής των εταιρειών Media-Πολιτικής Επικοινωνίας-Δημοσίων Σχέσεων με την κυβέρνηση και τις τράπεζες.
Για να πάψουμε να είμαστε, όπως μας θεωρούν οι «ειδικοί» της επικοινωνίας, «ενδιαφερόμενοι θεατές της δράσης» (interested spectators of action) και να διεκδικήσουμε τον ρόλο του πρωταγωνιστή.


__________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου