~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.........................Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας * με ειδήσεις * άρθρα * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

email:kepeme@gmail.com
_____________________________________________________________________________________________________________________

«O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό…». Γκαίτε

~~~

...................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

........................................................."Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει" Γιώργος Σεφέρης [1900-1971]

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Η κρίση των Μέσων


naftis tsarouxis.jpg

Ναύτης που διαβάζει, ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ

Η τέταρτη εξουσία ήταν για τον Μπαλζάκ, που την λάτρευε και τη μισούσε, αυτή που μπορούσε να κρίνει όλες τις άλλες, χωρίς ποτέ να λογοδοτεί η ίδια. Μετρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα η «Εφημερίδα των Συντακτών» πιστοποιούν αυτό που πολλοί από μας αισθανόμασταν εμπειρικά: ότι δηλαδή η κρίση των άλλων εξουσιών της κοινωνίας μας, του κόσμου της πολιτικής και της οικονομίας πλήττει επίσης και τα Μέσα και μάλιστα όχι μόνον τις πιο παραδοσιακές εκδοχές τους, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και το διαδίκτυο, που εμφανιζόταν για αρκετό διάστημα ως η πλέον εναλλακτική και άφθαρτη μορφή επικοινωνίας.
Μια εξουσία όμως που απειλείται με κατάρρευση καλείται, αν θέλει να έχει ελπίδες, να λογοδοτήσει και να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους. Και το πρώτο που μπορεί κανείς να καταλάβει είναι ότι αυτό που μοιάζει να λείπει σε δραματικό βαθμό από το καταρρέον επικοινωνιακό τοπίο είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία που με την ποιότητά της να πείσει αυτούς που σήμερα βλέπουν τη δημοσιογραφία σαν έναν χώρο όπου μια γλώσσα, άλλοτε ιδιοτελώς κρυπτική και άλλοτε δήθεν απροκάλυπτη, καλύπτει ύποπτα συμφέροντα. Τι όμως να σημαίνει κάτι τέτοιο για τα πανεπιστημιακά Τμήματα Επικοινωνίας τα οποία δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν τα εφόδια για ένα άλλο είδος δημοσιογράφων, που θα συνέβαλλε στο να ξανακερδηθεί η χαμένη τιμή των Μέσων;
Υπάρχουν μια σειρά από τομείς όπου οι πανεπιστημιακές σπουδές στα Μέσα θα μπορούσαν να προσφέρουν εφόδια για μια τέτοια εναλλακτική πορεία. Η εμβάθυνση στη χρήση των νέων τεχνολογιών και η γλωσσομάθεια, που ωστόσο έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν στις μέρες μας μια εντυπωσιακή ανάπτυξη μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια, ανήκουν κατ’ αρχήν στους τομείς αυτούς. Ωστόσο η άρτια τεχνική γνώση δεν συνεπάγεται και την ικανότητα να αξιοποιηθούν τα εργαλεία αυτά με έναν δημιουργικό τρόπο. Πολύ συχνά τεχνογνωσία και γλωσσομάθεια δεν εγγυώνται από μόνες τους την ποιότητα. Μια αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται για παράδειγμα και στις κινηματογραφικές σπουδές: πολλές ταινίες νέων δημιουργών που εμφανίζονται στα αντίστοιχα φεστιβάλ διακρίνονται τόσο για την άψογη γνώση της τεχνικής πλευράς του μοντάζ όσο και για την ισχνότητα της έμπνευσης και τη σχηματικότητα της κινηματογραφικής αφήγησης.
Ενα άλλο προαπαιτούμενο είναι μια επαρκής γενική παιδεία και κουλτούρα. Αγλωσσοι, ανιστόρητοι, άμουσοι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ούτε κριτήριο ούτε ικανότητα να αξιολογήσουν και να ερμηνεύσουν την είδηση και να μεταδώσουν τη γνώμη τους με έναν τρόπο που θα πείσει τον αναγνώστη. Αλλά και αυτά τα προσόντα, στα οποία μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πανεπιστημιακές δημοσιογραφικές σπουδές συμβάλλουν, δεν αρκούν. Και αυτό διότι η δημοσιογραφία μπορεί να αντλεί από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά –πρέπει να– επιτελεί ένα έργο διαφορετικό.
Μια άρτια δημοσιογραφία είναι με μια έννοια η καθημερινή συγγραφή της σύγχρονης Ιστορίας και Κοινωνιολογίας λεπτό προς λεπτό. Πράγμα που απαιτεί μια συνεχή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα, ένα άνοιγμα για να αγκαλιάζει κανείς συνεχώς αυτό που είναι και όχι απλώς αυτό που μοιάζει το νέο. Αλλά όχι μόνον αυτό: η έρευνα του δημοσιογράφου, όταν αξίζει, έχει και κάτι από τα στοιχεία που συνθέτουν την έρευνα των αυθεντικών ντετέκτιβ. Την περιέργεια που σε κάνει να σκάβεις πέρα από τα φαινόμενα και ακόμη, το ρίσκο, όταν η έρευνα αυτή σε φέρνει αντιμέτωπο με ισχυρά συμφέροντα που ξέρουν να εκδικούνται, την ικανότητα να δημιουργείς όταν ξέρεις ότι δημιουργία σημαίνει κόστος. Εχουν σήμερα οι νέοι δημοσιογράφοι που προέρχονται από τα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων αυτά τα χαρακτηριστικά; Κάποιοι οπωσδήποτε ναι. Αλλά ο αριθμός τους και η ποιότητά τους εξαρτάται και από έναν άλλο παράγοντα: από το αν οι ίδιοι οι δάσκαλοι/ες τους μπορούν να επιδείξουν το θάρρος, την αντοχή και την ποιότητα που ζητάμε από τους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Εφημερίδα "Ελληνική Πολιτεία"

Ελληνική Πολιτεία

Το Διάταγμα για τον τρόπο εκλογής πληρεξουσίων, που θα συγκροτούσαν την Δ’ Εθνική Συνέλευση, τυπώθηκε από το τυπογραφείο του Ναυπλίου στις 4/3/1829.

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»
http://www.et.gr/et/istorik-anadrom/fek_images2/efhmeris_genikh.jpg/view

«Γενική Εφημερίς της Ελλάδος»

Η «Γενική Εφημερίς της Ελλάδος» υπήρξε η πιο οργανωμένη και μακρόβια εφημερίδα της περιόδου του Αγώνα. Εκδόθηκε για επτά χρόνια (από το 1825 έως το 1832) και κυκλοφόρησαν 597 φύλλα (2.762 σελίδες).

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'
Το Mουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας http://www.diki.gr/museum/EL/city/chronos.asp?year=1898

Εφημερίδα 'Θεσσαλία'Η εφημερίδα Θεσσαλία κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1898, την ημέρα ακριβώς της αποχώρησης από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων. Έκτοτε κυκλοφορεί αδιάλειπτα και είναι η μακροβιότερη επαρχιακή εφημερίδα. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία.
Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση της Θεσσαλίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης του εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η Θεσσαλία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς με τα καυστικά άρθρα της εναντίον των Γερμανών εμψύχωνε την τοπική κοινωνία και εξόργιζε τις γερμανικές αρχές. Η στάση αυτή οδήγησε στην απόπειρα σύλληψης του Οικονομάκη το 1944, ο οποίος ωστόσο πέθανε από καρδιακή προσβολή, προτού πέσει στα χέρια των κατοχικών αρχών. Μετά το θάνατο του Οικονομάκη και στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η εφημερίδα ακολούθησε ένα δεξιό προσανατολισμό, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας της. Την περίοδο 1953-1965, οι συντάκτες της ανέλαβαν την έκδοση και τη διαχείρισή της με αποτέλεσμα να αποκαταστήσουν και πάλι την κυκλοφορία της. Το 1990 την εφημερίδα αγόρασε ο βιομήχανος Κ. Λούλης, ο οποίος την πούλησε το 1996 σε όμιλο επιχειρηματιών.
"Βόλος, ένας αιώνας. Από την ένταξη στο ελληνικό κράτος (1881) έως τους σεισμούς (1955)", Εκδόσεις Βόλος, Βόλος 1999.
Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι..

Μουσείο Εφημερίδας 'Η Θεσσαλία'Το Μουσείο λειτουργεί από το 1997 στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου). Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του κατέχουν οι μηχανές που εξασφάλιζαν την παραγωγή της εφημερίδας από το 1898 έως το 1990.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1940.
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

Φύλλο της εφημερίδας Θεσσαλία, 1902.

η αρχαιότερη εφημερίδα

Εφημερίδες - Ραδιόφωνα κ.ά.

Εφημερίδες Athens News Η έκδοση στο Internet των Athens News. Η μοναδική ημερήσια ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στα Αγγλικά. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ημερήσια νέα, άρθρα και αγγελίες από την Καθημερινή, μια αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα. TO BHMA OnLine Έκδοση στο Internet άλλης μιας αθηναϊκής εφημερίδας. E on-line (Ελευθεροτυπία) Η πρώτη ελληνική εφημερίδα στο Internet. ΤΑ ΝΕΑ Έκδοση στο Internet μιας από τις δημοφιλέστερες ελληνικές εφημερίδες. EXPRESS Η πρώτη ελληνική οικονομική εφημερίδα στο Internet. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Άλλη μια οικονομική και επιχειρηματική εφημερίδα στο Internet. Στο αρχείο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μπορεί να βρεθεί ένα πλήθος οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών. New Europe Η "New Europe" είναι μια διεθνής οικονομική εφημερίδα με ειδήσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Περιλαμβάνει profiles πολλών ανερχόμενων αγορών και πληροφορίες σχετικά με το "New Europe Network." Νέοι Αγώνες Η έκδοση στο Internet μιας εφημερίδας των Ιωαννίνων. Παρέχει τοπικά νέα, αθλητικά, αγγελίες και τοπικές πληροφορίες. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Η ηλεκτρονική έκδοση της γνωστής πρωινής εφημερίδας. Υπηρεσίες Τύπου Συλλογή ημερήσιων νέων από το HRI Τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα νέα παρέχονται από διάφορες υπηρεσίες τύπου. Παρέχεται από το Hellenic Resources Institute. Στις πηγές περιλαμβάνονται: COSMOS, Λόγος(Κύπρος), Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Καθημερινά Ελληνικά νέα που παρέχονται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Μακεδονικό Πρακτoρείο Ειδήσεων παρέχει πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές ειδήσεις και πληροφορίες για γεγονότα στην Ελλάδα καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε θέματα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. ΑΝΤΙ Η έκδοση στο Internet ενός γνωστού ελληνικού πολιτικού περιοδικού. Παρέχονται και Αγγλικές στήλες. FLASH 9.61 Ένας αθηναϊκός ραδιοφωνικός σταθμός, παρουσιάζει το "studio" του στο Internet. Ειδήσεις, πληροφορίες για το σταθμό και σχόλια από το προσωπικό του. Ράδιο Παλαμά Συνδεθείτε με τη Λάρισσα και ακούστε ελληνική μουσική και ειδήσεις. Μετάδοση με RealAudio από το Ράδιο Παλαμά, ένα ραδιοφωνικό σταθμό από τη Λάρισα. ΣΚΑΙ On Line Τα τελευταία νέα, ανανεώνονται ανά ώρα. Παρέχεται από το ΣΚΑΙ και τον Webads.

EΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
www.magikokouti.gr
www.kepeme.blogspot.com
http://www.yfos-magazine.gr
http://www.lexima.gr/lxm/read-863.html
http://www.in.gr
http://www.estiabookstore.gr/estia/HestiaBookStore_Main.asp
http://www.avgi.gr/nea-avgi/main_page.asp
http://lousios.blogspot.com
http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Yfos/Yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.philology.gr/magazines/yfos.html
http://find.in.gr/index.php?q=περιοδικο%20ΥΦΟΣ&u=www.in.gr/books/yfos/
http://arkadikovima.blogspot.com
http://arkadiko.blogspot.com
http://aivalis.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου